Afbeelding
Foto: pixabay

Dierenarts Vriens in Ysselsteyn: ‘Hou de hobbykippen binnen’

Algemeen Landbouw Ysselsteyn

Dierenarts Rob Vriens van adVee Dierenartsen, met een locatie in Ysselsteyn, doet een oproep aan eigenaren van hobbykippen om hun pluimvee zoveel mogelijk binnen te houden. De dreiging van vogelgriep is nog steeds evident, zegt Vriens in het Ysselsteyns NieuwsBlad.

Sinds vorige week vrijdag 21 januari is het gebied rondom Ysselsteyn weer open voor transport van pluimvee, eieren en pluimveemest. Als gevolg van een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Ysselsteyn, was dit een hele tijd verboden. Het lijkt hierdoor misschien dat de dreiging van een nieuw geval van aviaire influenza (ook wel klassieke vogelpest of vogelgriep genoemd, een ziekte onder pluimvee die zeer acuut verloopt en veel sterfte tot gevolg heeft, red.) verminderd is, maar volgens Vriens is dat niet zo. “De afgelopen tijd zijn er verspreid over Nederland verschillende uitbraken van vogelgriep geweest en de mogelijkheid van een nieuwe uitbraak is er bij wijze van spreken elke dag weer. De oorzaak van deze uitbraken wordt door deskundigen gezocht bij de wildevogelpopulatie, zoals ganzen en eenden. En die vinden we ook rondom Ysselsteyn.” 

Volgens Vriens is uit onderzoek bekend dat sinds vorig jaar ook inheemse, niet trekkende, vogelsoorten (zoals zwanen en buizerds) besmet kunnen zijn met het vogelgriepvirus. “En je hebt niet veel nodig om andere vogels of kippen te besmetten; een klein poepje van bijvoorbeeld een overvliegende gans kan al voldoende zijn”, stelt Vriens. “De pluimveebedrijven doen met hygiënische maatregelen er alles aan om het virus uit hun stallen te houden. Hobbykippen kunnen het virus natuurlijk ook binnen krijgen en worden dan ziek en kunnen zomaar sterven. Het  dringende advies aan iedereen die hobbypluimvee heeft, is en blijft dan ook om de dieren, als dat mogelijk is, binnen te houden. Kan dit niet, dan moeten eigenaren er minimaal voor zorgen dat het kippenverblijf overdekt is met plastic of iets dergelijks. Als het maar dicht is”, is de dringende oproep van Vriens, dierenarts in Ysselsteyn met pluimvee als specialisatie. Hij drukt pluimvee-eigenaren op het hart dat alleen gaas om een hok af te dichten niet voldoet.

Vriens: “De risicovolle periode voor pluimvee om vogelgriep te krijgen loopt ergens tot in maart of april. Dit is afhankelijk van het weer.” De laatste uitbraak van vogelgriep was maandag in Biddinghuizen, waar een vleeseendenbedrijf door het virus werd getroffen. De 9.700 dieren op het bedrijf zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gedood. In een straal van drie kilometer rond het bedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven, die streng in de gaten worden gehouden. In de tienkilometer-zone rondom het getroffen bedrijf (waar 29 andere pluimveebedrijven liggen) is direct een vervoersverbod ingesteld. 

Uit de krant