Afbeelding
Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Stillevens in Oorlogsmuseum

Algemeen Cultuur en Uitgaan Regio

De gemeente Land van Cuijk is sinds 1 januari een feit. In dat kader heeft Oorlogsmuseum Overloon vijf bijbehorende maquettes van Brabant Remembers in het museum geplaatst. Deze zogenoemde Stillevens (75 in totaal) waren in 2019 en 2020 in heel Brabant op verschillende plekken te zien. Het museum heeft nu dus vijf van deze maquettes permanent in het museum staan.

Stillevens is een collectie van 75 maquettes op schaal gemaakt door Studio Rocco Verdult. Deze maquettes verbeelden sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen. Elk van deze vijf maquettes vertellen dus een verhaal. Eén hiervan is dat van Harrie van Daal en het ontstaan van ons museum. Harrie van Daal, geboren in 1908, was ambtenaar bij de Gemeente Overloon–Maashees (later Vierlingsbeek). Tussen de twee wereldoorlogen in had hij het slagveld van het Belgische Ieper bezocht en was daarvan diep onder de indruk geraakt. Hier werd de Eerste Wereldoorlog op indringende wijze in herinnering gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Van Daal zijn werk als ambtenaar doen. Hij wist een aantal mannen uit de Arbeitseinsatz te houden door ze, althans op papier, lid van de vrijwillige brandweer te maken.

Wanneer Harrie van Daal na de Slag bij Overloon naar huis terugkeert, treft hij in en rond zijn dorp een totale verwoesting aan. Zijn eigen achtertuin is eigenlijk een tweede Ieper geworden. Maanden later loopt Van Daal door het kapot geschoten Overloonse bos met alle overblijfselen van de strijd. Samen met een bosarbeider bekijkt hij wrakken van tanks en mijnenvelden die met witte linten zijn gemarkeerd. Ter plekke besluiten zij dat hier een monument moet komen, bijvoorbeeld een museum, ter ere van de gevallenen en om de herinnering aan de vreselijke oorlog levend te houden. En zo geschiedde. Op 25 mei 1946 gaat het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa open voor publiek.

Als het museum weer opent, zijn de maquettes te zien.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant