Susan Willems is te gast in de uitzending van het Alzheimer Café Venray op Peel en Maas TV.
Susan Willems is te gast in de uitzending van het Alzheimer Café Venray op Peel en Maas TV. Foto: Persfoto

‘Het huis in je hoofd’ op tv

Algemeen Venray

‘Het huis in je hoofd’ is de titel van de nieuwe aflevering van het Alzheimer Café Venray, die komende maandag (10 januari) vanwege de huidige cororamaatregelen niet live wordt gehouden, maar wederom via Peel en Maas TV in Venray wordt uitgezonden.

Het thema ‘Het huis in je hoofd’ is ook  de  titel van een boekje, geschreven door Susan Willems uit Rijkevoort.  Susan Willems neemt neuropsychologische onderzoeken af, onder andere bij mensen bij wie men vermoedt dat dementie een rol speelt. In 2008 kwam dementie voor haar ineens heel dichtbij. Ze werkt op de afdeling Medische Psychologie bij het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De onderzoeken zijn een vast onderdeel van de geheugenpoli afdeling geriatrie. In 2008 werd ze zelf geconfronteerd met vreemd gedrag bij haar moeder, die toen midden vijftig was. Susan Willems vertelt: “Er werd gezegd dat ze depressief was, maar naar mijn gevoel klopte die diagnose niet. Pas zes jaar later en vele doktersbezoeken verder bleek dat zij de ziekte van Alzheimer had op jonge leeftijd. Zij was al in een ver gevorderd stadium van de ziekte. Mijn moeder besefte wat er aan de hand was. Ze was vaak onrustig en riep veel. Samen met mijn vader en broer verzorgde ik haar.”

In de uitzending vertelt zij hoe haar moeder op jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer kreeg. Susan Willems werd vervolgens mantelzorger voor haar moeder. Om haar kinderen, toen in de basisschoolleeftijd, uit te leggen wat er met hun oma aan de hand was, maakte zij tekeningen van wat er zich in het hoofd van oma afspeelde.  ”Met tekeningen legde ik mijn kinderen uit hoe het brein werkt en wat de ziekte van Alzheimer met de hersenen doet. Zo begrepen zij waarom oma in hun ogen ‘raar’ deed en bleven ze graag op bezoek gaan.

Deze verhelderende tekeningen zijn in 2018 samengevat in het boekje, dat inmiddels in vierde druk verschenen is. De uitzending op Peel en Maas TV vindt aanstaande maandag plaats om 19.00 uur, 20.00 uur, 21.00 uur, 22.00 uur en 23.00 uur en wordt op diezelfde tijden op dinsdagavond 11 januari herhaald.

Uit de krant