burst
burst Foto: Metameer

Metameer viert paarse vrijdag

Algemeen Onderwijs Regio

Sommige mensen vallen op vrouwen, anderen op mannen en weer anderen op allebei. Sommige mensen vallen op niemand en weer anderen worden verliefd op meerdere mensen tegelijk. Het maakt allemaal niets uit. Iedereen moet kunnen zijn wie die is. Vrijdag 10 december was het paarse vrijdag, de grote actiedag van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Op deze dag, elk jaar op de tweede vrijdag in december, zet de GSA zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als de norm. Het thema van dit jaar was Join the movement. Ook op Metameer jenaplan Boxmeer en Metameer Stevensbeek werd deze dag uitgebreid gevierd. Zowel leerlingen als medewerkers droegen op deze dag zoveel mogelijk paars en toonden zo hun solidariteit met de LHBTQIA+ gemeenschap.

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. De GSA van de locatie jenaplan Boxmeer was op paarse vrijdag de hele dag zichtbaar, gaf informatie en organiseerde een aantal activiteiten. Oud-leerling Eva: “Ik ga met veel plezier met leerlingen in gesprek over mijn uit de kast komen en ik vertel graag over mijn ervaringen toen ik nog op school zat. Ook beantwoord ik van harte vragen rondom het thema van Paarse Vrijdag.”

De GSA leerlingen hadden daarnaast in de aula een stand, deelden stickers uit, hadden paarse haren en nagels en regenboogschmink op. De school was op deze dag extra versierd met paarse en regenboogvlaggetjes en de kantine maakte gebruik van paarse servetten.

Docenten Jeroen Kersten en Sjoerd van Lierop: “Ook tijdens de mentorlessen en in de pauzes op zowel Metameer jenaplan Boxmeer als Metameer Stevensbeek besteedden wij op paarse vrijdag aandacht aan het thema genderdiversiteit. In een PowerPoint werden de verschillende genders besproken, met daarin de quiz ‘Bekijk het portret en geef aan of deze persoon home, hetero, lesbisch, bi of transgender is’. Tot slot gingen we met korte filmpjes en documentaires in op genderdiversiteit.”

Uit de krant