Afbeelding
Foto: Twenty Four Webvertising
Ingezonden mededeling

De voordelen van het gebruik van latex spuitverf

Algemeen

Latex spuitverf is verf op waterbasis, die net als elke andere spuitverf op oppervlakken kan worden gespoten. In de loop der jaren is latex spuitverf aanzienlijk verbeterd op het gebied van kwaliteit. Hierdoor is deze wandafwerking een geschikte keuze geworden voor een reeks materialen die voorheen ongeschikt waren voor verven op waterbasis. Hieronder staan een paar van de belangrijkste voordelen van het gebruik van het latex spuiten van verf. Het is dan ook zeker een aanrader om voor deze optie te kiezen als je graag een nieuw kleurtje wilt op de muren in je huis. 

Effectief op de meeste oppervlakken

Historisch gezien was latexverf een ongeschikte keuze voor ongegronde houten oppervlakken, behang en metalen oppervlakken. Door het hoge watergehalte was er altijd het risico dat er vocht in het oppervlak zou binnendringen. Bij ongegrond hout bestond het risico dat het water de nerf van het hout zou verhogen. Bij metalen oppervlakken bestond het gevaar van roesten. Het aanbrengen van latexverf op behang zou ervoor zorgen dat het oppervlak afbladdert. Met het gebruik van latex spuitverf zijn al deze risicofactoren geëlimineerd, omdat het vochtgehalte veel lager is, terwijl het toch gemakkelijk aan te brengen is.

Gemakkelijk schoon te maken

Wanneer je spuitverf gebruikt, is enige hoeveelheid overspray of uitlopen onvermijdelijk. Bij latex spuitverven is het voordeel dat ze zo makkelijk schoon te maken zijn. Je hoeft alleen voorzichtig te zijn met het afvegen van de verf als deze nog nat is. Veeg de aangetaste delen af met warm zeepsop en het oppervlak is binnen enkele minuten helemaal schoon.

Veiliger in gebruik

Latex spuitverf is vrij van ontvlambare oplosmiddelen in de samenstelling. Het vereist ook geen oplosmiddelen voor het opruimen. Dit maakt deze verven veel veiliger in gebruik, omdat er een verwaarloosbaar risico op brand is, in tegenstelling tot alkyd spuitverven. Eventueel kun je hiervoor stukadoors of andere specialisten inschakelen, maar je zou in principe het latex spuiten ook zelf uit kunnen voeren. 

Laag in vluchtige organische stoffen

Latex spuitverven zijn op waterbasis en zijn vrij van giftige oplosmiddelen. Hierdoor bevatten ze weinig vluchtige organische stoffen (VOS) of zijn ze er helemaal vrij van. Dit maakt het gebruik van latex spuitverven een stuk veiliger voor de omwonenden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de dampen die dagen aanhouden, wat gebruikelijk is bij elke alkydverf.

Minder kans op vervaging

Latex spuitverven hebben superieure eigenschappen zoals weerstand tegen vergeling en vervaging. Dit is een veelvoorkomend probleem bij alkydverven, die ook gevoelig zijn voor schimmelgroei. Latex spuitverven blijven onaangetast door schimmel en schimmel.

Geen geuren

Latex spuitverven zijn geurvrij, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn in een binnenomgeving. Het is echter nog steeds raadzaam om een ademmasker te dragen en ramen te openen bij het aanbrengen van latex spuitverf.

Droogt sneller op

Latex spuitverven zijn dunner en bedekken het oppervlak sneller. Hierdoor drogen ze ook snel. Het opnieuw aanbrengen van volgende verflagen kan snel worden gedaan, wat de tijd die nodig is voor een schilderklus aanzienlijk verkort.

Uit de krant