Wandelaar kunnen samen met IVN Geijsteren-Venray op zondag 21 november wandelen in natuurgebied de Baend in Well.
Wandelaar kunnen samen met IVN Geijsteren-Venray op zondag 21 november wandelen in natuurgebied de Baend in Well. Foto: Pixabay

Wandeling IVN in Well

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray organiseert op zondag 21 november een wandeling in natuurgebied de Baend in Well. Deze excursie start om 10.00 uur bij de parkeerplaats van restaurant Brienen aan de Maas, Grotestraat 11 in Well. Deelname is gratis. 

Het natuurgebied de Baend, waarvan de naam afstamt af van Banti, de Keltische benaming voor streek Velden, ligt op de oostoever van de Maas tussen het gehucht Elsteren en het dorp Well. Het Maasdal is hier duidelijk breder (Venloslenk) dan op het trajet Rijkel tot Arcen waar de rivier zich diep in de Peelhorst heeft ingesneden. De Baend is een reliëfrijk terrein waar plasjes en hoger gelegen kleiruggen elkaar afwisselen.

Door begrazing wordt voorkomen dat het gebied dichtgroeit. De vegetatie bestaat veelal uit vrij algemene soorten die als pionierssoort snel het gebied konden bereiken. De meest markante soorten in het gebied zijn echter de watervogels. Door de ligging direct aan de Maas, wordt het gebied door vele trekvogels gebruikt als ‘snelweg’ tijdens de vogeltrek. Het 23 hectare groot gebied is ontstaan door kleiwinning ten behoeve van kade-aanleg na de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995.

Uit de krant