Afbeelding
Foto: Pixabay

Fietsenstalling inpandig bij bieb en Gouden Leeuwplein

Algemeen Venray

Bij de nieuwe bibliotheek in het oude AH-pand in het centrum komt een inpandige, bewaakte fietsenstalling met een ruimte voor beheerders. Tevens wordt de mogelijkheid overwogen voor een werkplaats bij de stalling om fietsen te kunnen repareren. Het plan maakt deel uit van de herinrichting van het Gouden Leeuwplein en Gouden Leeuwpad en de directe omgeving. 


Op dit moment is aan de Leeuwstraat, tegen het voormalig AH-pand, een fietsenstalling aanwezig. Dit is een bewaakte fietsenstalling waarin centrumbezoekers hun fiets buiten kunnen stallen. Uitgangspunten van de nieuwe fietsenstalling zijn het voorkomen van diefstal (op deze locatie en bij het station in Oostrum worden in Venray de meeste e-bikes gestolen, blijkt uit onderzoek, red.), veiligheid waarborgen van fietsers, beheer met goede verlichting, ruim zicht, een wifi-punt en camerabewaking.

De bedoeling is dat het inpandig stallen van fietsen gratis blijft, maar daar is nog geen zekerheid over. Zekerheid is er ook nog niet over de bemensing van de fietsenstalling. Gedacht wordt aan inwoners met een uitkering of medewerkers die zijn aangewezen op vormen van dagbesteding of op de sociale werkvoorziening.

Over openingstijden is op het gemeentehuis ook al nagedacht: van maandag tot en met zaterdag dagelijks van 12.00 uur tot 18.30 uur (op vrijdag tot 21.30 uur) en op koopzondagen van 12.00 uur tot 17.30 uur. De bedoeling is dat de mogelijkheid blijft bestaan om fietsen onbewaakt te kunnen parkeren. Dat zou op de huidige locatie kunnen. De mogelijkheid bestaat dat bij de stalling oplaadpunten voor e-bikes komen en voorkomen moet worden dat de stalling een hangplek wordt, laat het college in het raadsvoorstel Herontwikkeling Gouden Leeuwpad en voormalig AH-pand weten. Door de inrichting onverwarmd te laten en sober in te richten, moeten hangjongeren worden geweerd. 


De inpandige stalling wordt ongeveer 350 vierkante meter groot. Hoe de fietsenrekken eruit komen zien, is nog niet bekend. Voor scooters komt een beperkt aantal plaatsen beschikbaar omdat de gemeente Venray het gebruik van scooters niet stimuleert.  Overwogen wordt om bij de stalling een uitleenpost voor rollators te realiseren. In de naastgelegen bibliotheek komt een toilet, dat tevens beschikbaar is voor de fietsers die hun rijwielen stallen, maar alleen als er beheerders aanwezig zijn.

In het voorjaar van 2023 moet niet alleen de fietsenstalling klaar zijn, maar ook de verbreding van het Gouden Leeuwpad en de nieuwe bibliotheek. De kosten voor verbouwing van het oude AH-pand, inclusief een bijdrage aan herinrichting Gouden Leeuwpad, bedragen 2.075.000 euro. Vanwege oplopende kosten van bouwmaterialen wil het college tussen de 100.000 euro en 250.000 euro extra tot zijn beschikking hebben. Ook dat staat in het raadsvoorstel.

Uit de krant