Wethouder Jan Jenneskens: “De lucht die we inademen hoort veilig en gezond te zijn.
Wethouder Jan Jenneskens: “De lucht die we inademen hoort veilig en gezond te zijn." Foto: Archieffoto Peel en Maas

Venray: ‘Naar een gezond, groen en natuurlijk landelijk gebied’

Algemeen Venray

Het college van B en W heeft ingestemd met een koers en uitvoeringsprogramma voor de ontwikkeling van het landelijk gebied in Venray. Drie ambities staan daarin centraal: een gezonde leefomgeving, groen en toekomstbestendig wonen en het beschermen van onze natuur en biodiversiteit. De gemeenteraad vergadert 14 december over deze koers. 


Wethouder Jenneskens: “De lucht die we inademen hoort veilig en gezond te zijn. Oók in het buitengebied. We koersen daarom op het verbeteren van de luchtkwaliteit en het reduceren van emissies. Maar we willen ook stappen zetten in het verduurzamen en het toekomstbestendig maken van de landbouw. Innovatie in de agrarische sector is daarbij essentieel.”  

Op het gebied van wonen wil de gemeente experimenteren met innovatieve, levensloopbestendige en duurzame woningen in het buitengebied. Ook is er aandacht voor een vitale gemeenschap, waarin het buitengebied voldoende te bieden moet hebben om te bewegen en recreëren.  “Meer dan voorheen leggen we de nadruk op het beschermen van de natuur”, vervolgt Jenneskens. “We willen veelzijdige landschappen creëren, de biodiversiteit vergroten en de bodem- en waterkwaliteit verbeteren. Dat is hard nodig want we moeten ons buitengebied koesteren, beschermen en goed achterlaten voor volgende generaties.”

 Het uitvoeringsprogramma 2022 bevat de activiteiten die plaatsvinden om de eerste stappen te zetten op ieder thema. Gedurende het hele traject vindt overleg plaats met inwoners en ondernemers in het buitengebied, experts en ook de gemeenteraad. Jenneskens: “Communicatie en participatie zijn ontzettend belangrijk. Als we met elkaar in gesprek zijn, kunnen we elkaars belangen en zorgen beter begrijpen. Dat is vooral heel leerzaam en levert ook beter beleid op. Uiteindelijk moeten we allemaal meebewegen in deze transitie. We geven vooral sámen kleur aan ons landelijk gebied.”

Uit de krant