Fairtradehandje voor Van den Munckhof Print & Media.
Fairtradehandje voor Van den Munckhof Print & Media. Foto: Persfoto

Steeds meer fairtrade in Venray

Algemeen Venray

Wethouder Chantal Nijkerken heeft afgelopen donderdag weer vier handjes mogen plakken op de deur van ondernemers die ruim aandacht besteden aan eerlijke handel. Sinds Venray actief is als fairtradegemeente, is al meer bij meer dan tachtig ondernemers een fairtradehandje op de voordeur van hun bedrijf geplakt.

Deze ondernemers werken eraan mee dat Venray zich fairtradegemeente mag noemen. Deze keer was wethouder Nijkerken aan de beurt om met de werkgroep Fairtrade Venray op stap te gaan. Haar eerste bezoek was aan het bezoekerscentrum van het Duitse oorlogskerkhof in Ysselsteyn. Daar wordt zowel fairtradekoffie als -thee aangeboden, maar zijn ze ook op andere manieren in de bedrijfsvoering met duurzaamheid bezig is.

Daarna mocht Christ van den Munckhof samen met de wethouder op de deur van zijn kantoorpand een fairtradehandje plakken. In het kantoor van nieuwsblad Peel en Maas en Van den Munckhof Print & Media drinken eigen medewerkers voortaan ook fairtradekoffie en -thee. Een volgend bezoek werd daarna afgelegd bij de onderneming Doing Goods/Wonderwall, waar tal van producten onder eigen beheer worden geïmporteerd uit India. Die worden vervolgens vanuit Venray weer verder verspreid naar zaken als Complot store in Venray en Liberty in Londen. Het bijzondere van dit bedrijf is dat er in India veel aandacht wordt besteed aan de arbeidsomstandigheden van (en het verstrekken van een eerlijk loon aan) medewerkers. Ook is er extra aandacht voor duurzaamheid en milieu. Er worden bijvoorbeeld geen plastic en inpakdozen hergebruikt voor verzending.

Ten slotte kreeg H&M in de Grotestraat een handje vanwege de wijze waarop zij aandacht besteden aan eerlijke handel via Fair Wear-producten en biologisch katoen.

Fairtradehandje voor Doing Goods.
 Fairtradehandje voor H&M.
Fairtradehandje voor oorlogskerkhof Ysselsteyn.

Uit de krant