<p>Dirigent Anton Kropiv&scaron;ek bracht samen met de leden van het mannenkoor afgelopen zaterdag nog een ode aan de zorg.&nbsp;</p>

Dirigent Anton Kropivšek bracht samen met de leden van het mannenkoor afgelopen zaterdag nog een ode aan de zorg. 

(Foto: Mediahuis Venray)

Primeur en afscheid dirigent Kropivšek

Op eerste kerstdag neemt  Anton Kropivšek tijdens het Eindejaarsconcert na negentien jaar afscheid als dirigent van het Venrays Mannenkoor (VMK). Zondag 7 november zet hij in de Grote Kerk in Venray zijn naderende afscheid kracht bij met een unieke uitvoering door het koor van een eigen compositie. 

Het stuk heet Mass of Victory en Kropivšek componeerde de mis in eerste instantie voor zijn vocaal ensemble Canto Rinato. Daarbij liet hij zich inspireren door thema’s en motieven van de Duitse componist Ludwig van Beethoven. VMK, waarmee Kropivšek de nodige successen vierde, krijgt de eer van de première toebedeeld. Een hoogtepunt voor het koor en de Brunssumse dirigent was het jaar 2014 waarin VMK Nationaal Kampioen mannenkoren van de KNZV werd. In 2016 kreeg Kropivšek van toenmalig burgemeester Hans Gilissen het Zilveren Bijtje opgespeld, voor zijn verdiensten voor het koor.

Zondag geeft het Venrays Mannenkoor, samen met andere gezelschappen, een niet alledaags concert in Schinveld. Het wordt een benefietoptreden in de Eligiuskerk voor gedupeerden van de wateroverlast in Limburg, afgelopen juli. De opbrengst van het concert wordt aan het einde dan ook overhandigd aan Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg, tevens vertegenwoordiger van het Fonds voor de watersnoodramp in Limburg. Het concert staat ook in het teken van het 25-jarig dirigentschap van Kropivšek van Zangvereniging Oranje uit Schinveld.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten