<p>Het jubileumboek Blijfma van Verbeeten is gepresenteerd.&nbsp;</p>

Het jubileumboek Blijfma van Verbeeten is gepresenteerd. 

(Foto: Ad Baltussen)

Supermarkt Verbeeten hofleverancier, jubileumboek gepresenteerd

Koning Willem-Alexander heeft besloten het recht tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toe te kennen aan Verbeeten Levensmiddelen BV in Vierlingsbeek. Burgemeester Van Soest reikte het predicaat en bijbehorende oorkonde uit aan de directie van Verbeeten. Hij deed dat ter gelegenheid van de viering van het 175-jarig bestaan van het familiebedrijf, dat zaterdagavond in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek in het teken stond van de presentatie van het boek Blijfma, dat ter gelegenheid van het jubileum is uitgegeven. In 1846 begon Arnoldus Verbeeten het familiebedrijf als marskramer en winkelier in Vierlingsbeek.

Verbeeten Levensmiddelen BV is uitgegroeid tot een begrip in Vierlingsbeek én de regio Land van Cuijk. Het bedrijf startte met een vestiging in Vierlingsbeek en breidde dit in de loop der jaren uit met supermarkten in Overloon en Tegelen. Ook nam Verbeeten ijsmaker Heldro in Ottersum eind 2016 over.  Kleine en middelgrote ondernemingen die minstens honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in hun regio, kunnen voor het predicaat Hofleverancier in aanmerking komen.

Het oudst bekende schriftelijke document dat het bestaan van een winkel in Vierlingsbeek op naam van de familie Verbeeten aantoont, dateert uit 1846, dit jaar 175 jaar geleden. Maar uit datzelfde document blijkt ook dat de winkel op dat moment al bestond. Daarom  is voor het jubileumboek de eerste inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel als oprichtingsdatum: 25 mei 1921. Afgelopen mei was dat dus honderd jaar geleden, maar vanwege de huidige coronapandemie is de jubileumviering met een klein halfjaar uitgesteld.

De titel Blijfma is een samentreksel van de uitroep ‘Blijf maar’, dat in veel middenstandsgezinnen jarenlang werd gebruikt. Bij de familie Verbeeten dateert het uit de tijd dat de gebroeders Jan en Martien Verbeeten aan het hoofd stonden van de winkel. Zelfbediening was destijds nog niet aan de orde. Hun tien kinderen riepen ‘Blijfma’ als ze door de winkeldeur binnenkwamen en de vaste winkeldeurbel klonk en waarmee werd bedoeld: er hoeft niemand te komen, ik ben het (iemand van de familie dus). Voor de kinderen van Jan en Martien is ‘Blijfma’ altijd een gevleugeld familiegezegde gebleven. 

Het jubileumboek is in nauwe samenwerking met de familie samengesteld door de auteurs Ron Koenen uit Vierlingsbeek en Wim Moorman uit Horst. De twee schreven eerder samen het boek ‘Volharding, dat is onze naam’, dat in 2014 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Vierlingsbeekse werd uitgegeven. Ook voor Blijfma verzorgde Ad Baltussen uit Vierlingsbeek de vormgeving. 

In de supermarkten van PLUS Vierlingsbeek en PLUS Overloon start vandaag de nieuwe spaaractie voor Blijfma. Bij elke 10 euro ontvangt de klant een gratis spaarzegel. Bij twintig zegels is de spaarkaart vol en krijgt de klant het jubileumboek gratis. De bonnen kunnen worden verzilverd t/m week 46. Het boek is ook te koop bij boekhandel Van Dinther in Boxmeer.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten