Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman op het scherm van robot Foob.</p>

De YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman op het scherm van robot Foob.

(Foto: Persfoto)

Taboeiend doorbreekt taboe op praten over mentale gezondheid bij jongeren

De Stichting Durf Te Vragen, waar de YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman uit Venray de oprichters en ambassadeurs van zijn, de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo en VIGO hebben deze week het taboedoorbrekende project Taboeiend. gelanceerd. 

Deze experience op scholen is erop gericht het taboe op praten over mentale gezondheid bij jongeren te doorbreken. Taboeiend  is een virtuele en interactieve experience voor de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Robot Foob komt samen met een preventiewerker van Vincent van Gogh naar de klas en laat de jongeren door middel van games en video’s op een laagdrempelige manier kennismaken met psychische gezondheid. Op een speels en luchtige manier wordt verteld dat mentale klachten veel voorkomen en zijn jongeren in staat deze eerder te herkennen en erkennen.

Dit verlaagt de drempel om hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts te gaan, waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen. Het project is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking. De inhoudelijke expertise van ggz-organisatie Vincent van Gogh, onderdeel van VIGO, is door Dylan Haegens en Marit Brugman in een voor jongeren aantrekkelijke vorm ontwikkeld; de robot Foob. De gemeenten Venlo en Horst aan de Maas en VIGO zorgen voor de verbinding met jeugdzorg. Samen willen zij het taboe op praten over mentale gezondheid doorbreken op een voor jongeren aantrekkelijke manier.

Het project is in een stroomversnelling gekomen door de coronacrisis. Aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit. Volgens onderzoek van NJI blijkt dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen ervaren door de coronamaatregelen. Eén op de vijf jongeren heeft last van een psychisch probleem. Met name somberheid en angsten zijn veelvoorkomend. Vanaf vandaag gaat Taboeiend op tour langs middelbare scholen. Voor meer informatie of een school aanmelden voor de tour? Kijk dan op de website van Stichting Durf te Vragen: www.stichtingdtv.nl/taboeiend/

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten