De vele gezichten van dementie.
De vele gezichten van dementie. Foto: persfoto

Aandacht voor dementie in Venray

Algemeen

Komende vrijdag 10 september wordt de expositie de vele gezichten van dementie geopend, met werkstukken van deelnemers, vrijwilligers en coaches van KunstWerkPlaats Venray.

Op persoonlijke en indringende wijze laten de exposanten de bezoekers kennismaken met hun beleving en interpretatie van het fenomeen dementie. Bij de expositie in het pand aan de Schoolstraat 26 is ook een infopunt ingericht van de werkgroep Venray Dementievriendelijk. Daar kunnen belangstellenden vanaf zaterdag 11 september terecht voor informatie, een luisterend oor en een persoonlijk gesprek over dementie.

Met de opening wordt een tiendaagse periode ingeluid van velerlei activiteiten, bedoeld om het publiek te informeren over deze ziekte, waaraan momenteel zo’n kwart miljoen mensen in Nederland lijden. Er worden lezingen gehouden en er is de muziektheatervoorstelling Alzheimer in de schouwburg. De werkgroep Venray Dementievriendelijk en de Noord-Limburgse afdeling van Alzheimer Nederland tekenden voor dit activiteitenprogramma.

Alzheimervoorzitter Harry Schraven: “Er kan niet genoeg aandacht worden besteed aan deze ziekte, die elk jaar meer mensen in haar greep krijgt. Wij zijn blij dat er in Venray zoveel gedaan wordt aan publieksvoorlichting en ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers.” Angelique Jansen, voorzitter van de werkgroep Venray Dementievriendelijk, vult aan: “Wij willen dat mensen met dementie zo lang en volwaardig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente en de bij de zorg betrokken instellingen en personen ondersteunen dit streven.”

Onlangs heeft de werkgroep de Adviesnota voor een dementievriendelijker Venray gepresenteerd met aanbevelingen en acties om dit doel te bereiken.

Uit de krant