Molen Nooit Gedacht, de korenmolen aan Grootdorp 93 in Merselo.
Molen Nooit Gedacht, de korenmolen aan Grootdorp 93 in Merselo. Foto: eigen foto

Monumentendag in gemeente Venray

Algemeen

‘Mijn monument is jouw monument’ is het motto van de Open Monumentendag die in Venray op zaterdag 11 september door de Stichting Venray Monumentaal (SVM) wordt georganiseerd in het Annapark. (ingang via de Noordsingel – zie Open Monumentendag-vlag). 

De kapel van het Annapark wordt ingericht als ontvangstruimte en vanaf 10.30 uur zijn belangstellenden daar van harte welkom. Alleen al om de muurschilderingen te bekijken is het de moeite waard om naar binnen te lopen. De toegang is gratis.

Om 11.00 uur starten de lezingen. Harry Frencken vertelt over ontwikkelingen van de psychiatrie en hoe het dagelijks leven zich in de verpleeginrichting van Sint Anna heeft afgespeeld. Aansluitend geeft de projectleider restauratie, Geoffrey van den Berg van aannemersbedrijf de Bonth van Hulten, samen met architect Harold Janssen van SATIJNplus, uitleg over de restauratiewerkzaamheden van het hoofdgebouw en paviljoen Sint Eugène. Van 12.30 tot 15.00 uur zijn er rondleidingen vanaf de kapel. De rondleiding door aannemersbedrijf de Bonth van Hulten loopt via het hoofdgebouw naar paviljoen Sint Eugène. De rondleidingen, die worden verzorgd door de gidsen van het Rooys Gidsen Gilde, duren een uur en gaan door het Annapark langs de stuifduinen, het monumentale groen en de monumenten.

De Sint Petrus’ Bandenkerk is zaterdag 11 september open voor bezichtiging van 14.00 – 16.00 uur. Vanwege bouwwerkzaamheden in de toren, is die slechts beperkt toegankelijk. Alleen mensen met een ticket van het Venrays Museum, kunnen de eerste en de tweede torenkamer bezoeken. De vaste beiaardier van de Grote Kerk, Rosemarie Seuntiëns, bespeelt  zaterdag 11 september van 15.15 tot 16.15 uur het carillon. Zoek een plaatsje in het stadspark en kom luisteren naar een van de mooist klinkende carillons in Europa.

Molen Nooit Gedacht, de korenmolen aan Grootdorp 93 in Merselo, is een ronde bakstenen beltmolen uit 1867. De molen is zowel zaterdag 11, als zondag 12 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Vanwege Open Monumentendag is er van alles te beleven in en rondom de molen.

Uit de krant