Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Ankie Billekens (links) en Rianne Seijkens zijn de kartrekkers van het project Shape.</p>

Ankie Billekens (links) en Rianne Seijkens zijn de kartrekkers van het project Shape.

(Foto: Henk Lammen)

Shape voor een gezonde leefstijl

Op maandag 6 september start in Venray opnieuw het leefstijlprogramma Shape. Binnen Shape werken diverse disciplines samen om jongeren met (beginnend) overgewicht te stimuleren tot en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. In de gymzaal van MFC Brukske duurt het traject achttien maandagmiddagen van 16.00 tot 17.30 uur.

“De gemeente Venray stimuleert een gezonde leefstijl onder jongeren. De coronapandemie heeft aangetoond hoe kwetsbaar mensen zijn. Het gedrag en de leefstijl zijn tijdens de pandemie niet beter geworden. Er wordt minder bewogen en het aantal mensen, vooral kinderen, met overgewicht neemt toe”, zegt Ankie Billekens, programmaregisseur JOGG van de gemeente Venray. “Met het traject Shape ondersteunen en helpen we kinderen om aan een gezondere leefstijl te werken.” 

Sinds enkele jaren geeft Rianne Seijkens van Oxigym Bootcamp Power inhoudelijk vorm aan Shape. Vanaf de eerste maandag in september traint en begeleidt zij de kinderen iedere maandag anderhalf uur. De doelgroep is kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. “Er is aandacht voor gezonde voeding en leefstijl. Met een stukje theoretische kennis en vooral op een speelse en leuke manier in beweging zijn. Dat kan zijn van gymspelletjes tot en met een potje voetbal. Belangrijkste is dat de kinderen goed in hun vel zitten. Het liefste zien we dat de kinderen doorstromen naar een reguliere sportvereniging, zodat het traject een blijvend karakter krijgt.”

Ouders worden betrokken bij het programma. Zij spelen een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van een sportieve en gezonde leefstijl van hun kind. Seijkens: “Zij koken, doen de boodschappen en bepalen daarmee voor een groot deel de voeding. Tijdens de lessen staat ook een ‘supermarktsafari’ op het programma. Gaan we met de kinderen naar een supermarkt om hen te laten zien welk voedsel gezond is en welk minder. Wat is een goede en gezonde lunch, ontbijt of diner. Dat een appel gezonder is dan een stroopwafel.” 

Samen met aanbieders in de (jeugd)zorg wordt Shape onder de aandacht gebracht van de doelgroep. Seijkens: “De nadruk ligt niet op afvallen. Het gaat er vooral om dat de kinderen in een veilige omgeving samen en vooral met heel veel plezier kunnen sporten. De gymzaal van MFC Brukske is een ideale hal met alle benodigde faciliteiten en materialen. Het belangrijkste blijft dat kinderen zien en ervaren wat gezond en goed is voor hen.”

 Aanmelden kan door een email te sturen naar info@bootcamppower.nl met vermelding van naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Rianne Seijkens neemt vervolgens contact op om de kinderen in te schrijven. Er kunnen maximaal zestien kinderen deelnemen aan Shape.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten