Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Patrick Wijnhoven zitten trots bij zijn rozen en in het bijzonder de rode Rosa Matchis.</p>

Patrick Wijnhoven zitten trots bij zijn rozen en in het bijzonder de rode Rosa Matchis.

(Foto: Marleen Wijnen)

Rosa Matchis gedoopt in Wanssum

Een bijzonder moment afgelopen zaterdag in Wanssum bij rozenkwekerij Roparu Rozen. Daar werd namelijk een rode rozensoort gedoopt tot Rosa Matchis. De roos is verbonden aan Stichting Matchis, een stichting voor patiënten met leukemie die een stamceltransplantatie nodig hebben. De roos werd door Matchis-directeur Jaap Dijkman en communicatieadviseur van Matchis Margot van den Akker in ontvangst genomen uit handen van rozenkweker Patrick Wijnhoven uit Wanssum. “Het was een heel speciale bijeenkomst”, begint Wijnhoven. “Hier hebben we jaren naar toe gewerkt. Als tweede naam heeft deze roos Rozen René gekregen, ter ere van onze overleden vader.”

Met een aanmelding bij stamceldonorbank Matchis kunnen de donoren een leven redden. Voor patiënten met een vorm van bloedkanker, zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans op overleven. “Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor.”

Hoe belangrijk het is om voldoende stamceldonoren te hebben, weet Wijnhoven als geen ander. De nu 52-jarige rozenkweker uit Wanssum leed 23 jaar geleden aan leukemie en dankzij een donor kwam hij er weer volledig bovenop. “Ik was 28 jaar oud toen ik een transplantatie onderging. Daarna heb ik een zwaar revalidatietraject gekend met chemokuren en bestralingen. Ik heb nu nog steeds om de twee jaar een controle in het Radboudumc. Ik ben daar altijd heel goed geholpen en ben het ziekenhuis nog altijd dankbaar voor de goede zorg van toen en nu.”

Het ontwikkelen van een nieuwe rozensoort neemt jaren in beslag. Als er vanaf nul begonnen wordt duurt een dergelijk traject volgens Wijnhoven een jaar of zeven. “We hebben deze roos ontwikkeld in samenwerking met Spek Breeding (gespecialiseerd in het verdelen, testen en verhandelen van nieuwe rozenrassen, red.). Ik heb eerst contact gezocht met Matchis en zij vonden het ook een leuk idee. Daarna zijn we gaan testen en verschillende rassen gaan kruisen. Nu hebben we een testveld bij ons bij de kwekerij en is de Rosa Matchis bijna klaar voor de markt. Ik zou het gewoon heel bijzonder vinden als deze roos in veel tuinen en potten in Nederland bloeit. Dan is ons doel bereikt en staat Matchis weer op de kaart.”

Wijnhoven zet zich al jaren op verschillende manieren in voor Stichting Matchis. Dat deed hij onder meer als spreker op een benefietavond bij golfbaan Het Rijk van Nijmegen. “Daar is toen 50.000 euro opgehaald voor de stichting, dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. Het is belangrijk om Matchis onder de aandacht te brengen, want er kunnen nooit genoeg stamceldonoren zich aanmelden.”

Meer informatie over Stichting Matchis is te vinden op de website www.matchis.nl/.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten