Afbeelding
Foto: Archief Peel en Maas

Raad Boxmeer unaniem: azc Overloon gaat dicht

Algemeen

Het asielzoekerscentrum (azc) in Overloon gaat volgend jaar dicht. Dat besloot de gemeenteraad van Boxmeer donderdagavond. Burgemeester en azc-portefeuillehouder Karel van Soest stemde van harte in met het besluit van de raad die unaniem tegen contractverlenging met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers stemde. Dat contract loopt tot volgend jaar mei. Na drie jaar overlast van voornamelijk amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) en ‘veiligelanders’ en de weigering van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maatregelen te treffen, zijn raad en college het helemaal zat. 

Volgens raadslid Fons van Mil uit Overloon van Team Lokaal is het geloof en vertrouwen dat maatregelen worden genomen er niet. “Dat er nu wel ineens adequate maatregelen worden genomen, is te laat. Wij moeten opkomen voor onze inwoners. Verlenging van de overeenkomst past daar niet in.”

Han Welbers uit Overloon van Progressieve Kombinatie zei niet meer anders te kunnen dan tegen contractverlenging te stemmen. “Vluchtelingen hebben recht op een veilig verblijf in Nederland. Eigenlijk zou het azc gewoon open moeten blijven. Als de gemeente en het COA de urgentie van de problemen eerder hadden opgepakt, dan waren we hier nu niet geweest.”

Van Soest zegde toe het COA snel in te lichten over het besluit van de gemeenteraad. “Ik ga meteen om ontbinding van het contract vragen. Er is geen draagvlak. Ook niet onder de inwoners van Overloon en Stevensbeek. We hebben het COA al eerder gevraagd om de opvang in Overloon van de amv’er en ‘veiligelanders’ die voor de overlast zorgen te sluiten. Het COA weigerde. Ik weet dat meer azc’s in Nederland die met deze problematiek te maken hebben de ontwikkelingen in Boxmeer op de voet volgen. Als die het voorbeeld van Boxmeer overnemen, heeft het COA een groot probleem dat ze zelf heeft veroorzaakt. Het COA moet inzien dat de opvang anders moet worden ingericht. Het besluit van Boxmeer is onvermijdelijk.” 

Uit de krant