Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De robot Foob leidt leerlingen door een interactieve les. </p>

De robot Foob leidt leerlingen door een interactieve les.

(Foto: Tim Schoeber)

Dylan Haegens lanceert project rondom psychische gezondheid jongeren

De Stichting Durf Te Vragen, waar de Venrayse YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman de oprichters en ambassadeurs van zijn, lanceerde donderdag in het Raayland College het project Taboeiend, een virtuele en interactieve experience die langs eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met psychische gezondheid.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de stichting een robot gebouwd, genaamd Foob (afgeleid van fobie) die in de klas langskomt en de jongeren, die allen hun eigen tablet hebben, door een interactieve les leidt. Door middel van diverse games en video’s leren de leerlingen in de klas meer over psychische problemen. De stichting wil hiermee het taboe doorbreken om te praten over psychische gezondheid door jongeren, waardoor zij eerder een psychische klacht herkennen en erkennen en hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts gaan. Waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen.

Het project is in een stroomversnelling gekomen sinds de coronacrisis. Aandacht voor psychische gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit. Volgens onderzoek van NJI blijkt dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen ervaren door de coronamaatregelen. Eén op de vijf jongeren heeft last van een psychische probleem.

Met name somberheid en angsten zijn veelvoorkomend. Haegens en Brugman hebben beiden ervaring met psychische problematiek (Dylan heeft een angststoornis gehad en Marit een eetstoornis). Zij maken zich zorgen over de mentale gezondheid van de jeugd door de crisis. “Wij hopen dan ook dat Taboeiend een zaadje kan planten zodat jongeren gaan praten over hun mentale gezondheid. En dat het net zo normaal wordt om naar de huisarts te gaan met een psychische klacht als met een gebroken been”, meldt Dylan Haegens. Ook vanuit het koningshuis is aandacht geschonken aan het project. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben 28 mei in Venray een voorproefje gehad van Taboeiend.

Robot Foob werd donderdag op feestelijke wijze onthuld door Dylan Haegens en Marit Brugman, in het bijzijn van betrokken partijen en (digitaal) staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. 

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten