Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Aankomst en bezoek aan Brightlands Campus Greenport in de &nbsp;gemeente Venlo.</p>

Aankomst en bezoek aan Brightlands Campus Greenport in de  gemeente Venlo.

(Foto: Provincie Limburg)
Foto/Video

Koning en koningin bezoeken Noord-Limburg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag een bezoek aan Noord-Limburg. Ze gaan die dag naar Venlo, Bergen en Venray.

Het bezoek staat in het teken van positieve gezondheid.

De regio Noord-Limburg wil namelijk de gezondste regio van Nederland worden en heeft daarover doelstellingen vastgelegd voor de komende twintig jaar. De gemeenten willen dat de inwoners zowel lichamelijk als mentaal gezond zijn, in een veilige omgeving wonen en een goede levenskwaliteit hebben. In het project wordt onder meer aandacht besteed aan gezonde voeding, natuur en een gezonde balans tussen werk en privé.

In Venlo bezoekt het koninklijk paar onder meer een markt voor gezonde voeding en innovatieve landbouw. In Bergen maken ze een wandeling om de aandacht te vestigen op het belang van ontspanning en natuur. Het bezoek wordt afgesloten in Venray waar de koning en de koningin praten met jongeren en hulpverleners over de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren.

Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. Het Campusgebouw Villa Flora was onderdeel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2012 en is zo gebouwd dat het optimaal gebruik maakt van zonne-energie. Tijdens een rondetafelgesprek met betrokkenen vanuit wetenschap, bestuur, bedrijfsleven en zorg werd gesproken over het begrip ‘positieve gezondheid’ en over het doel van Noord-Limburg om de gezondste regio van Nederland te worden. Bij een rondgang presenteren ondernemers innovaties in landbouw en gezonde voeding.

Ook bracht het koninklijk paar een bezoek aan de Passiespelen in Tegelen. In 1931 werd voor het eerst het passiespel opgevoerd in openluchttheater De Doolhof in Tegelen. De Passiespelen vinden iedere vijf jaar plaats. Tienduizenden bezoekers komen op het verhaal over de lijdensweg van Jezus af. In 2020 zou de 21e editie worden gehouden. Door corona zijn de uitvoeringen een jaar uitgesteld. Normaalgesproken kunnen 2400 bezoekers plaatsnemen, maar vanwege de coronamaatregelen worden dat er dit jaar 550. Het gezelschap speelt daarom dit jaar twee voorstellingen per dag. De koning en de koningin bezochten een repetitie en ontmoetten acteurs en medewerkers van De Passiespelen. Ruim 400 lokale vrijwilligers doen hieraan mee. Er werd gesproken over het belang van de lokale gemeenschap, zingeving en cultuur.

Natuurgebied De Maasduinen in de gemeente Bergen stond ook op de agenda. Landgoed De Hamert is onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Tijdens een wandeling werd stilgestaan bij de geschiedenis van dit natuurgebied en bij de betekenis ervan voor het milieu en voor bewoners uit de regio. Natuurbeleving draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid. Medewerkers van het Limburgs Landschap gaven een toelichting op de werkzaamheden van hun stichting. Bij de Maas volgde uitleg over de gebiedsontwikkeling in Ooijen-Wanssum aan de overkant van de rivier.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten