Afbeelding
Foto: Metameer

Stages helpen leerlingen bewuster kiezen voor een studie

Algemeen

Kapper of werken in de kinderopvang. Op je veertiende of vijftiende een studie kiezen is lastig. Stages zijn voor leerlingen van Metameer onmisbaar. Ze helpen bij de keuze voor een passende vervolgopleiding. In april liepen leerlingen van de locaties Stevensbeek en jenaplan Boxmeer van Metameer stage. Meekijken bij een hovenier, gastouder, in een drogisterij of dressuurstal. 240 bedrijven en instanties in de regio boden in tijden van corona derdejaars van het vmbo toch een stageplek aan. En dat levert leerlingen een waardevolle ervaring op.

Ryan Verhaag (14) uit Sambeek heeft twee weken stage gelopen bij Bakker Bart in Boxmeer. Het ging goed. Volgens de bedrijfsleider pakte Ryan de werkzaamheden goed op. Hij had er plezier in en toonde belangstelling. Ryan gaat verder onderzoeken of hij liever met mensen of dieren werkt. “Ik weet nu wat er van me wordt gevraagd als ik ga werken,” zegt Ryan.

Twijfel
Femke Scheffers (15) uit De Rips twijfelt nog. Ze wilde graag stage lopen in een kapsalon, maar dat was niet mogelijk. Door haar stage bij een gastouder, denkt ze erover na een opleiding in de kinderopvang te doen. Femke voegt toe: “Een stage is wel belangrijk. Dat je weet wat je te wachten staat. Ik wil nog meekijken bij een kapper.”

Technologie
Floris van Drunen (14) uit Heijen gebruikt de stages om zich breed te oriënteren. Hij had het naar zijn zin bij Forfarmers in Heijen. Floris vertelt: “Ik mocht meekijken bij storingen aan de machines en silo’s. Het team collega’s was gezellig. Ik weet nog niet echt welke kant ik op wil. Iets met technologie, programmeren.” Daarom onderzoekt hij verschillende sectoren als de autoreparateur, veevoerindustrie en wil volgend jaar nog graag de ICT-sector ontdekken.

Afbeelding

Uit de krant