Carla Brugman was namens Venray Lokaal wethouder in de gemeente Venray.
Carla Brugman was namens Venray Lokaal wethouder in de gemeente Venray. Foto: Henk Lammen

College provincie Limburg stapt op, ook gouverneur vertrekt

Algemeen

Het voltallige college van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg is vrijdagmiddag opgestapt. Dat heeft gedeputeerde Andy Dritty bekendgemaakt toen hij een verklaring van het provinciebestuur voordroeg. Volgens Dritty ontbrak het vertrouwen in het college om verder te gaan. De PVV had eerder een motie van wantrouwen ingediend.

Ook Carla Brugman uit Blitterswijck vertrekt als gedeputeerde. "Op basis van wantrouwen kun je niet besturen. Ik hoop dat een nieuw bestuur voortbouwt op dat wat we in de stijgers hebben gezet. Ik dank mijn fantastische team en ook de ambtenaren voor hun inzet en loyaliteit. Ik ben geweldig ondersteund. Ik wens iedereen heel veel wijsheid toe en zorg goed voor Limburg. Dat gaat mij aan het hart."

Later gaf ook gouverneur Theo Bovens aan te vertrekken. "Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen."

Brugman was eerder zeven jaar Statenlid in het provinciehuis in Maastricht. De CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus legden hun werkzaamheden twee weken geleden al neer. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de onoorbare situaties die waren ontstaan. 

Het vertrek van Bovens en het college gebeurde vrijdag in het Statendebat over de IKL-affaire in Limburg. Aanleiding voor het debat was IKL-directeur Herman Vrehen die in opspraak kwam omdat hij tonnen subsidie - onder meer van de provincie - zou hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen, die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Uit de krant