Afbeelding
Foto: eigen foto

Steppen voor proefdiervrij onderzoek

Algemeen

Elke Nederlander hunkert naar het einde van de coronacrisis. Dankzij proefdieren zijn er vaccins die licht aan het einde van de tunnel lijken te geven. Tijd om iets terug te doen voor deze dieren, vindt Maite van Gerwen. Daarom gaat ze op 24 april (wereldproefdierendag) bijna zeventig kilometer steppen om geld op te halen voor proefdiervrij coronaonderzoek. Het streven is om 5.000 euro op te halen.

Maite van Gerwen (33) is een enorme dierenliefhebber en gaat op 24 april op de step van haar woonplaats Wageningen naar de woning van haar ouders in Venray. Dat doet ze niet zomaar. Maite wil met deze tocht geld ophalen voor het werk van Stichting Proefdiervrij.

Van Gerwen: “In deze tijd hoor je zoveel over coronavaccins, maar eigenlijk heel weinig over hoe die tot stand zijn gekomen. Hier worden onderzoeken voor gedaan waar héél veel dieren voor gebruikt worden. In het eerste kwartaal van 2020 werden alleen in Nederland al ruim 12.000 dierproeven gedaan voor coronaonderzoek. En voor nu snap ik dat, maar ik geloof wel dat het anders kan en wil graag iets terugdoen. Dieren zorgen er nu voor dat wij onze vrijheid terugkrijgen, dus daarom wil ik me inzetten om hen ook zo snel mogelijk die vrijheid te gunnen.”

Het kan anders
Dierproeven worden volgens Van Gerwen door de wetenschap en overheid nog vaak als een soort gouden standaard gezien. Als een methode die waterdicht is en die goede resultaten geeft, maar in de praktijk blijkt dit volgens haar niet altijd zo te zijn. Negen op de tien medicijnen blijkt achteraf niet op mensen te werken.

Volgens Van Gerwen is het dan ook meer dan tijd dat we ons gaan richten op mens-gebaseerde modellen: “Er wordt nog te vaak gedacht dat als je geen dierproeven gebruikt dat je dan een concessie doet op veiligheid, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. We zijn zó ver qua techniek! Er bestaan al veel proefdiervrije alternatieven én er worden nog meer modellen ontwikkeld. Het geld wat ik ophaal met mijn actie gaat naar het proefdiervrije coronaonderzoek van Stichting Proefdiervrij. Om de dieren ook vrijheid te gunnen en om goed voorbereid te zijn op potentiële nieuwe virusuitbraken.”

Maite steunen? Dat kan via de website www.gofundme.com/f/steppenvoorproefdiervrij.

Uit de krant