Henk Janssen (rechts) overhandigt de externe schijf met het nieuwe digitale archief van Oostrum aan Joos Linskens.
Henk Janssen (rechts) overhandigt de externe schijf met het nieuwe digitale archief van Oostrum aan Joos Linskens. Persfoto

Historische Kring Oostrum en Spraland op RooyNet

Algemeen

Maanden geleden riepen Joos Linskens en Henk Janssen de hulp in van May Volleberg om een nieuw digitaal archief voor Oostrum te maken. Er waren meer dan 50.000 bestanden die in een eenvoudig terug te vinden systeem moesten komen.

Na vele uren digitaliseren, sorteren en rubriceren is het eindelijk zover. Stichting Historische Kring Oostrum en Spraland heeft een compleet digitaal archief, waarin foto’s, geluidsbestanden en documenten zijn gesorteerd en bewaard worden voor het nageslacht. Het nieuwe archief bestaat maar liefst uit ruim 15.600 mooie bestanden en neemt 106 GB in beslag. De indeling bestaat uit 29 verschillende hoofdonderdelen, zoals bedrijfsleven, boerderijen, bruiloften, dorpsgezichten, families; verenigingen en nog zo veel meer.

“Er is een selectie gemaakt. Er staan nu bijna 1203 foto’s en 64 pdf op RooyNet. De nieuwe collectie is compleet doorzoekbaar en wereldwijd voor iedereen toegankelijk”, aldus May Volleberg. “Henk Janssen is dan niet in Oostrum geboren, maar kent Oostrum nagenoeg op zijn duimpje. Hij bezocht menig Oostrums gezin om beschrijvingen van de foto’s te realiseren. Niet zelden kwam hij weer met nieuwe foto’s terug die weer aan het archief konden worden toegevoegd. Joos Linskens, secretaris/penningmeester van de stichting en in Oostrum geboren, had de eindcontrole over de beschrijvingen. De echte puntjes op de i kwamen uit de Oostrumse bevolking. Zodra er weer enkele tientallen foto’s waren ge-upload, kwamen de reacties aan de achterkant van de website van RooyNet binnen. Deze werden kritisch besproken en waar nodig aangepast of aangevuld.

Het antwoord op de vraag of het historisch archief van Oostrum nu klaar is, is nee. Er zijn nog foto’s onbeschreven en de Historische Kring Oostrum en Spraland heeft het idee om in Oostrum enkele middagen voor ouderen van te organiseren om zo ook de laatste foto’s te kunnen ontsluiten. Om dit te concretiseren, zullen de maatregelen tegen het coronavirus voorbij moeten zijn.

Linskens roept de mensen op om in de kasten of op zolder op zoek te gaan naar erfgoed. Historische Kring Oostrum en Spraland wil graag oude fotoalbums of documenten lenen om ze te digitaliseren. Ze is bereid het materiaal bij de mensen thuis op te halen en weer netjes terug te brengen. De mensen die hun kostbare foto’s gedigitaliseerd willen hebben, kunnen contact opnemen met historischekringoostrum@ziggo.nl.

Uit de krant