Verhalen op ons levenspad: Ysselsteyn 1921-2021.
Verhalen op ons levenspad: Ysselsteyn 1921-2021. Persfoto

Boek met verhalen uit honderdjarige Ysselsteyn

Algemeen

Bij een jubileum horen verhalen. Honderdjarigen hebben natuurlijk extra veel te vertellen over alles wat ze op hun lange levenspad tegenkwamen. Blije verhalen, maar ook minder mooie verhalen. Het honderdjarig jubileum van het dorp Ysselsteyn was voor de Stichting Historie Ysselsteyn aanleiding om deze verhalen te bundelen in een boek.

‘Verhalen op ons levenspad’ is de titel die het boek meekreeg. Het levenspad van de honderdjarige ging niet altijd over rozen, wat ook niet te verwachten is op de weerbarstige Peelgrond. Het pad van de honderdjarige bestond in het begin uit een smal zandpad of al dan een niet modderige zandweg met allerhande moeilijk begaanbare zijwegen. Die groeide uit tot een beter begaanbare zandweg en werd uiteindelijk verhard en in de kern zelfs omgeven door trottoirs.  

In het boek zijn ook interviews opgenomen met oud-Ysselsteyners die over de beginjaren van Ysselsteyn vertellen en Ysselsteyners die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve meemaakten. De interviews met Lei van Asten, Wim Arts Lzn, Wim Claessens, Harrie Claessens, Frans en Wim Jansen (de kapper) zijn in dit boek aan het papier toevertrouwd. 

Aan bod komen tevens het oorlogsverhaal van Piet van Lipzig, Feus Keijsers, Jeu van Ass, Truus Mulders, Jep Flinsenberg alsook SV Ysselsteyn in oorlogstijd, evenals een persoonlijk verslag van oud-pastoor Janssen over zijn verblijf in concentratiekamp Dachau, een stukje geschiedenis over het ontstaan van Ysselsteyn aan de hand van geschreven brieven van Nella Michels- Lamers en het verhaal van Bertha Kuijpers – Pouwels over haar eerste ‘reis’ naar de Peel. De enige plaggenhut die in Ysselsteyn dicht bij grenspaal de Vossenholen stond wordt ook beschreven. Interessant is ook het verhaal van de ook honderdjarige Marie Jansen-Philipsen. Het boek omvat 240 pagina’s met veel zwartwit- en kleurenfoto’s.

Dit boek bestellen kan door voor 10 april  29,50 euro over te maken op rekeningnummer NL 81 RABO 01281 613 02 t.n.v. Stichting Historie Ysselsteyn met vermelding van naam en adres.  Na de genoemde datum kost het boek (zolang de voorraad) strekt 33,50 euro. Afhankelijk van de coronamaatregelen kan het boek worden afgehaald of wordt het binnen de gemeente aan huis bezorgd.  Daarbuiten wordt 5 euro porto per boek in rekening gebracht voor adressen binnen Europa.

Uit de krant