Sinds 2019 is het toegestaan voor sportcomplexen, dorpshuizen en andere instellingen met een maatschappelijk belang een ander, lager ozb-tarief te hanteren.
Sinds 2019 is het toegestaan voor sportcomplexen, dorpshuizen en andere instellingen met een maatschappelijk belang een ander, lager ozb-tarief te hanteren. Foto: Archief Peel en Maas

CDA Venray stelt vragen over korting ozb voor verenigingen

Algemeen

CDA Venray gaat tijdens de raadsvergadering van 30 maart 2021 vragen stellen over kortingen op de onroerendezaakbelasting (ozb) die de gemeente kan toepassen voor sportcomplexen, dorpshuizen en andere instellingen met een maatschappelijk belang. Dat kondigt de partij aan in een persbericht. 

De kortingen zijn geregeld in de Gemeentewet artikel 220f. “Sinds 2019 kan de gemeente voor voorgenoemde gebouwen het zogenaamde woningtarief in plaats van niet-woningtarief in rekening brengen bij de jaarlijkse aanslag”, meldt CDA-raadslid Martijn Direks. “Het percentage bij de eigenarenbelasting bij woningen ligt ongeveer 55 procent lager dan de eigenarenbelasting bij niet-woningen. Door de complexe wetgeving is dit niet of nauwelijks toegepast in Nederland. De minister is bezig de knelpunten in kaart te brengen en bekijkt hoe dit wetsartikel het beste uitgevoerd kan worden.” 

CDA Venray wil graag weten hoe het hiermee staat en wil daarbij van het college weten of het van plan is dit te gaan toepassen in de toekomst voor sportcomplexen, dorpshuizen en andere instellingen met een maatschappelijk belang.

Uit de krant