Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De Spitfire wordt verplaatst.&nbsp;</p>

De Spitfire wordt verplaatst. 

(Foto: Oorlogsmuseum Overloon)

Oorlogsmuseum worstelt en komt boven

De deuren van Oorlogsmuseum Overloon zijn al maanden gesloten. Dit betekent geen bezoekersinkomsten voor het bijna niet gesubsidieerde museum. Toch wordt er niet stilgezeten. Dit jaar bestaat het museum 75 jaar. Renovatiesubsidies vanuit de provincie Noord-Brabant en het fonds maken het mogelijk dat het museum twee bijzondere bouwprojecten kan uitvoeren.

In de voormalige Overloon-hal is een nieuwe multimediale ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen gerealiseerd. Met deze zaal, het DigiLab, kan het museum ook aan zijn vaste bezoekers steeds een nieuw aanbod presenteren. De opening van deze ruimte, compleet met een splinternieuwe Jeep-expositie, wordt in de week van 25 mei voorzien. Op deze datum bestaat het museum officieel 75 jaar.

Het tweede project is een nieuw paviljoen in de grote militaire hal. Op de plaats waar voorheen het D-day-strand en de Atlantikwall zich bevonden, komt nu een groot nieuw gebouw met een schuin dak te staan. Op dit dak komen de resten van een Lancaster-bommenwerper te liggen. Onder het dak komt een nieuwe expositie over de luchtoorlog en wordt tevens een filmzaal ingericht. In de filmzaal krijgen de bezoekers een intrigerende film te zien als afsluiting van hun museumbezoek.

De afgelopen maanden is dat deel van de militaire hal compleet gestript. Alle voertuigen, wandtekeningen en de Spitfire zijn daar weggehaald. Alle klinkers zijn eruit gehaald en de komende tijd wordt er een nieuwe vloer gestort en het nieuwe paviljoen opgebouwd. Ook de landmacht en de luchtmacht werken hieraan mee. De oplevering wordt voorzien rondom 1 juli.

D-day en de Atlantikwall krijgen een nieuwe plek in de militaire hal. Met het verplaatsen van deze displays wordt de bezoeker (weer) volgens chronologisch tijdlijn door het museum geleid. Ze eindigen dus in het nieuwe paviljoen waarin de gevolgen van oorlog naar voren komen, maar ook wat vrijheid toen en vandaag de dag betekent. 

Het gelijktijdig verbouwen en missen van bezoekersinkomsten is een behoorlijke uitdaging. Want renovatiesubsidies zijn er niet om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Tot 20 april blijven de deuren van het museum sowieso nog gesloten. Wanneer het museum zijn deuren weer mag openen, is nog onduidelijk.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten