Foto: Pixabay

Zwemles weer na medio maart, negatief reisadvies tot 15 april

Na 15 maart kunnen zwemlessen voor kinderen weer worden hervat. Het negatieve reisadvies, waarbij het wordt afgeraden om zonder noodzakelijke reden naar het buitenland te reizen, geldt nog tot in ieder geval 15 april.

Dat en meer maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens een nieuwe coronapersconferentie bekend. Het was al eerder duidelijk dat daar geen echte versoepelingen zouden komen. 

De coronacijfers geven nog geen aanleiding om het huidige maatregelenpakket van tafel te kunnen schuiven, zo legde Rutte uit. De avondklok blijft tot en met 30 maart gelden. 

Voor activiteiten die met de verkiezingen te maken hebben, gelden tijdelijke uitzonderingen, zei Rutte. “De avondklok mag vrije verkiezingen niet in de weg staat.” Wie pas tegen 21.00 uur ‘s avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan ongehinderd naar huis. De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving. Maar daar moet geen misbruik van gemaakt worden, aldus de premier. “Het is niet de bedoeling daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken.”

Er komen een paar kleine versoepelingen, bijvoorbeeld voor de detailhandel. In plaats van twee klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. Daarnaast mogen ook volwassenen weer buitensporten met maximaal vier personen. Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen.

Iets voor Pasen durft het kabinet ‘nieuwe risico’s te nemen’ als de belasting van de zorg stabiel blijft of daalt en de R op of onder de één is, zei minister De Jonge. Terrassen kunnen onder voorwaarden op 31 maart open, ook het hoger onderwijs kan die week (gedeeltelijk) weer open, ook winkels moeten dan weer meer open kunnen.  

Op 23 maart, bij de volgende persconferentie, komt een los advies voor de meivakantie. Ook wil het kabinet dan perspectief geven voor de zomervakantie. “Laten we hopen dat tegen die tijd ook weer iets meer kan”, meldde Rutte. 

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindslieden over de coronamaatregelen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten