Foto: Ministerie van Defensie (Michel van Geijlswijk)

Vredepeel speelt sleutelrol in NAVO-oefening

Verspreid over vijftien locaties in Europa en Amerika houden tientallen militaire eenheden en staven van 8 tot 26 maart de gecombineerde lucht- en raketverdedigingsoefening ‘JPOW21 & STAR21’. Acht verschillende landen en diverse internationale hoofdkwartieren nemen deel aan de oefening. Organisatie, coördinatie en de meeste activiteiten vinden plaats op legerplaats Vredepeel in Nederland, thuisbasis van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. 

De oefening laat zien dat NAVO-lidstaten op alle niveaus - van tactisch tot strategisch – kunnen, willen en zullen samenwerken om zich te verdedigen tegen iedere dreiging vanuit de lucht. 

Combinatie
Te Vredepeel biedt Nederland met de oefening ‘Joint Project Optic Windmill’ (JPOW) bevriende naties de mogelijkheid om kennis te delen, systemen te koppelen en internationale procedures voor geïntegreerde lucht- en raketverdediging te beoefenen. Luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten Nederlands Ministerie van Defensie: “Met JPOW laten we zien dat internationale samenwerking ook effectief kan zijn in tijdelijke en wisselende samenstelling, als professionele en gemotiveerde partijen daartoe het initiatief nemen.”

Nieuw dit jaar is de combinatie met de tweejaarlijkse NAVO-oefening ‘STAR21’ voor het strategisch niveau van het SHAPE hoofdkwartier. Dit vanwege de vorm en het kwaliteitsniveau dat JPOW biedt. Het is uniek dat hierdoor het tactische niveau en het allerhoogste strategische niveau met elkaar kunnen trainen. Omdat er ook een deel ‘concept-development en experimentation’ in de oefening zit, kan de alliantie samenwerkingsverbanden, manieren van optreden en nieuwe systemen in een gesimuleerde omgeving testen en evalueren. De oefening vindt deels plaats ‘in het veld’, deels via simulatie, maar grotendeels procedureel met gebruik van papier, computer en telecommunicatie.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten