Afbeelding
Foto: Ministerie van Defensie (Michel van Geijlswijk)

Vredepeel speelt sleutelrol in NAVO-oefening

Algemeen

Verspreid over vijftien locaties in Europa en Amerika houden tientallen militaire eenheden en staven van 8 tot 26 maart de gecombineerde lucht- en raketverdedigingsoefening ‘JPOW21 & STAR21’. Acht verschillende landen en diverse internationale hoofdkwartieren nemen deel aan de oefening. Organisatie, coördinatie en de meeste activiteiten vinden plaats op legerplaats Vredepeel in Nederland, thuisbasis van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. 

De oefening laat zien dat NAVO-lidstaten op alle niveaus - van tactisch tot strategisch – kunnen, willen en zullen samenwerken om zich te verdedigen tegen iedere dreiging vanuit de lucht. 

Combinatie
Te Vredepeel biedt Nederland met de oefening ‘Joint Project Optic Windmill’ (JPOW) bevriende naties de mogelijkheid om kennis te delen, systemen te koppelen en internationale procedures voor geïntegreerde lucht- en raketverdediging te beoefenen. Luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten Nederlands Ministerie van Defensie: “Met JPOW laten we zien dat internationale samenwerking ook effectief kan zijn in tijdelijke en wisselende samenstelling, als professionele en gemotiveerde partijen daartoe het initiatief nemen.”

Nieuw dit jaar is de combinatie met de tweejaarlijkse NAVO-oefening ‘STAR21’ voor het strategisch niveau van het SHAPE hoofdkwartier. Dit vanwege de vorm en het kwaliteitsniveau dat JPOW biedt. Het is uniek dat hierdoor het tactische niveau en het allerhoogste strategische niveau met elkaar kunnen trainen. Omdat er ook een deel ‘concept-development en experimentation’ in de oefening zit, kan de alliantie samenwerkingsverbanden, manieren van optreden en nieuwe systemen in een gesimuleerde omgeving testen en evalueren. De oefening vindt deels plaats ‘in het veld’, deels via simulatie, maar grotendeels procedureel met gebruik van papier, computer en telecommunicatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant