De 1000ste foto: B. Mars speldt Peter Derks de bronzen medaille van CCB op.
De 1000ste foto: B. Mars speldt Peter Derks de bronzen medaille van CCB op. Foto: RooyNet

1.000ste Oostrumse foto op RooyNet

Algemeen

Eind vorige jaar begonnen enkele vrijwilligers met goede moed aan het digitale archief van Stichting Historische Kring Oostrum en Spraland. 


De werkwijze was eenvoudig: alles moest er af en kwam met een nieuwe rubricering op RooyNet. Het totale aantal bestanden dat bekeken moesten worden stond op meer dan 50.000. Met grote zorgvuldigheid werden deze foto’s, films, documenten en geluidsbestanden bekeken. Daar waar nodig werden de foto’s geretoucheerd. Dat wil zeggen dat de vlekken en andere oneffenheden van de foto werden verwijderd. De foto wordt weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gebracht.

Daarna werden ze van een beschrijving voorzien. Dat was vaak nog het moeilijkste. Vooral bij de oudere foto’s was dit lastig, omdat er vaak van die familie niemand meer in Oostrum woont. De vrijwilligers waren erg enthousiast over de hulp van verschillende Oostrumse mensen. Maar er kwam ook hulp van mensen die inmiddels buiten Oostrum zijn gaan wonen. Dat alles zorgde ervoor dat er nu meer dan 1.000 foto’s van Oostrum op RooyNet te vinden zijn.

De 1000ste foto, die voor Oostrum op RooyNet is geplaatst, is gemaakt tijdens de feestvergadering, bij gelegenheid van het 50-jarig bestaansjubileum van de Boerenleenbank. B. Mars, regiodirecteur van het district Venlo, speldde Peter Derks de bronzen medaille van CCB op. Peter Derks was toen nog de enige in leven zijnde medeoprichter van de Boerenleenbank Oostrum.

Het digitale archief van Oostrum groeit nog met de dag. Er staan nu 57 documenten en alle uitgaven van het Oostrums weekblad van 1971 tot 2010 doorzoekbaar op RooyNet. Zo kun je vanuit de luie stoel in de historie van Oostrum duiken. De oudste foto dateert van 1890.

‘Het kan zijn dat mensen denken: waarom zie ik niets van mijn familie? De meest voor de hand liggende reden is dat de foto’s nog niet gedigitaliseerd zijn. Mocht u nog in bezit zijn van historisch materiaal, neem dan a.u.b. contact op met historischekringoostrum@ziggo.nl of met RooyNet. Uw foto’s en documenten worden dan gescand. U krijgt de originelen weer terug, samen met de digitale bestanden. Deze bestanden zijn in een hoge resolutie en u bent vrij er mee te doen wat u wilt. Wij wensen u veel kijkplezier toe op RooyNet (www.rooynet.nl) en houden ons aanbevolen voor aanvullingen, opmerkingen en correcties’, meldt Historische Kring Oostrum en Spraland.

Uit de krant