Afbeelding
Foto: Persfoto

Waarvoor kun je een advocaat inhuren?

Algemeen

Waarvoor kun je een advocaat inhuren? Eigenlijk is dat antwoord heel simpel. Alles wat te maken heeft met recht, vraagt misschien wel om een advocaat. Toch zijn er heel wat specialismes en is het ook het overwegen waard om een advocaat te zoeken die gespecialiseerd is in de zaak waarvoor je een advocaat nodig hebt. Sommige advocaten zijn trouwens heel breed in hun vakgebied, waardoor je snel terecht kunt bij ze. Dat betekent zeker niet dat ze slechter zijn, omdat ze zich niet specifiek richten op één onderwerp. Veel specialismes betekent ook een brede kennis over zaken. Waarvoor kun je dan allemaal een advocaat inhuren? Wij noemen een aantal gebieden.

Erfrecht

Er komt bij erfrecht best wat kijken, niet in de laatste plaats omdat dit vaak ten tijden van verdriet is. Het kan dan gaan over het ontbreken van een testament, onterving of echtscheiding bijvoorbeeld. Ook kan het een moment zijn waarop er ruzie is tussen bepaalde familieleden na het overlijden van een persoon. Soms hoor je dat dit voorkomt bij families die veel geld hebben. Mensen worden hebberig en vergeten dat een bloedband belangrijker is dan geld.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is iets dat veel mensen aangaat, immers werken er veel mensen in Nederland die uiteraard bepaalde rechten hebben. Een advocaat kan zowel aan de kant van de werknemer staan als die van de werkgever. De werkgever heeft baat bij een goede advocaat als hij of zij de regels goed wilt naleven en goed voor het personeel wilt zorgen. Het overkomt een werknemer soms dat de werkgever niet ethisch handelt. Het is dan wijs om hier wel iets aan te doen. Schouten Advocaten kan hierbij helpen.

Incassorecht

Het incassorecht is een interessant gebied, vooral omdat er enorm veel facturen verstuurd worden elke dag en bij lange na niet alles op tijd betaald wordt. Of er wordt gewoon helemaal niet betaalt! Als je bijvoorbeeld freelancer bent, dan wil je dat je opdrachtgever de rekening betaalt, dit is immers afgesproken. Als je opdrachtgever dit niet nakomt, dan kun je met het incassorecht je geld opeisen. Dit kan een lang proces zijn als de opdrachtgever zich niet gewonnen geeft, maar het is wel de juiste manier om het recht te doen gelden. Je hebt immers hard gewerkt voor de centen!

Ondernemingsrecht

Als je een onderneming runt, dan moet je aan enorm veel aspecten denken. Je wilt dat je business goed loopt, maar ook achter de schermen moet alles goed geregeld zijn. Als je bedrijf zo groeit en je bijvoorbeeld een overname wilt doen, dan is het wijsheid om een advocaat te nemen die je hierin kan begeleiden. Zo weet je namelijk zeker dat er overal aan gedacht wordt. Helemaal bij buitenlandse overnames is het goed om te weten hoe bepaalde regels gelden in het buitenland.

Uit de krant