Fons Janssen uit Veulen staat op de negende plek van de kandidatenlijst van Volt.
Fons Janssen uit Veulen staat op de negende plek van de kandidatenlijst van Volt. Foto: Persfoto

Volt verkiesbaar in Limburg

Algemeen

De Europese partij Volt heeft, als eerste van de nieuw ingeschreven partijen, in alle twintig Nederlandse kiesdistricten het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen gehaald en mag nu in heel Nederland deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. In totaal werden in drie weken al meer dan 1000 handtekeningen verzameld.

Om mee te mogen doen aan de verkiezingen moet elke nieuwe politieke partij aantonen dat zij door voldoende burgers wordt gesteund. Daarom moeten per kieskring ondersteuningsverklaringen verzameld worden. In elk van de 20 kieskringen waar ten minste 30 ondersteuningsverklaringen verzameld zijn, komt de partij op het stembiljet. Inmiddels heeft Volt er in alle 20 kieskringen genoeg bemachtigd. Dit betekent dat op 17 maart ook in Limburg op de nieuwe Europese partij gestemd kan worden. 

Naar aanleiding hiervan geeft lijsttrekker Laurens Dassen en kandidaat Fons Janssen (kandidaat #9 uit Veulen, Limburg, en coördinator ondersteuningsverklaringen kiesdistrict Limburg) antwoorden op een aantal vragen:

Wat voegt Volt toe aan de Nederlandse politiek?

Laurens Dassen: “Als eerste en enige politieke partij is Volt actief in alle landen van Europa. Dit is van belang omdat er steeds meer op ons af komt dat niet meer nationaal te beheersen is. Met 450 miljoen Europeanen kunnen we sneller veel meer bereiken op het gebied van klimaat, cyberveiligheid, criminaliteit, vluchtelingenopvang, welvaartsverdeling en de macht van de grote technologiebedrijven. Daarom wil Volt in alle landen met één visie in de politiek meepraten. Dus ook in de Tweede Kamer.”

Fons Janssen: “Met Volt in de Tweede Kamer zorgen we ook dat er meer aandacht komt voor onze grensgebieden in Nederland. Als Europese partij blijf je niet vasthangen in de Haagse bubbel of de randstad. Voor mij betekent Volt meer politiek leiderschap aan beide kanten van de grens. De Nederlandse politiek zou bijvoorbeeld meer moeten inzetten op schoon, betaalbaar en sneller openbaar vervoer naar het Ruhr-gebied in Duitsland of een treinaansluiting van Maastricht naar Brussel. Als Europese partij in beide landen kunnen we dat tussen landen en regio’s veel sneller ontwikkelen op politiek vlak” 

Welke mensen voelen zich aangetrokken tot Volt?

Laurens: “Volt is pas een paar jaar geleden opgericht, maar heeft nu al in alle EU-landen vestigingen. Heel veel jonge mensen voelen zich aangetrokken, juist omdat Volt over grenzen heen denkt, doet en contacten heeft. Ook ouderen die willen dat hun kinderen en kleinkinderen dezelfde kansen krijgen als zij zelf hebben gehad. De meeste andere partijen stammen uit de vorige eeuw, waarin nationale politiek de toon zette. Volt is de unieke kans om dit te overstijgen en het Europees op te zetten.”

Fons: “Limburg bezien, denk ik dat er veel mensen zijn die Volt kunnen overwegen, als ze van ons horen. Ten eerste zullen het mensen zijn die familie of vrienden hebben in meerdere landen, dan wel de cultuur of geschiedenis kennen van Limburg, die sterk verbonden is met de gebieden rondom in België en Duitsland. Daarnaast zullen er ook wel mensen, die zich goed de dagelijkse voordelen voor zich zien als een politieke partij aan beide kanten van de grens hetzelfde is. Tot slot zijn er ook veel mensen die het gevoel hebben ver weg te staan van de politiek in Nederland en de EU en dat de nieuwe politieke organisatiestructuur van Volt aanspreekt: grass-root, inclusief, digitaal en Europees.” 

Volt is in 2017 opgericht als eerste Europese partij en staat voor een nieuwe politiek, die afrekent met sociale ongelijkheid, klimaatverandering en populisme. Met meer dan 30.000 leden verspreid over heel Europa zoekt Volt naar Europese oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Met een progressief, duurzaam en sociaal programma doet de partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Voor het programma en nog veel meer, zie www.stemvolt.nl

Donderdag in Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant