De huisartsenpost in Venray sluit per 1 april 2021 de deuren.
De huisartsenpost in Venray sluit per 1 april 2021 de deuren. Foto: Antoon Jeuken

HAP Venray gelopen race

Algemeen

Nog enkele maanden en dan is de Venrayse huisartsenpost (HAP) verleden tijd. Op 1 april vertrekt de corona-HAP bij VieCuri in Venray om in te trekken bij de HAP in ziekenhuis VieCuri in Venlo. De huur van de locatie in Medisch Centrum de Wieënhof in Venray wordt door Cohesie opgezegd.


“De verwachting is niet dat de HAP op die locatie terug gaat komen”, antwoordt een woordvoerder van de huisartsencorporatie op vragen van deze krant. In praktijk was de post in de Wieënhof al dicht. In verband met de coronacrisis opende Cohesie, waarbij zo’n honderd Noord-Limburgse huisartsen zijn aangesloten, vorig jaar april de corona-HAP in VieCuri Venray. Die zou in elk geval tot 1 april van dit jaar open blijven.

Ondanks dat de pandemie nog niet ten einde is, besloot Cohesie toch om de corona-HAP naar Venlo te verhuizen. Dat heeft ook te maken met het besluit om de huisartsenpost in Venray af te stoten. Cohesie gaf al eerder aan met één HAP verder te gaan in plaats van twee. Overigens moet dat besluit nog officieel worden bekrachtigd. Dat is volgens de woordvoerder nog slechts een kwestie van tijd. “Vanaf 1 april worden de van covid-19 verdachte patiënten op de centrale locatie in Venlo gezien. Deze opvang gebeurt conform de richtlijnen van het RIVM en sluit aan op de werkwijze van de SEH (spoedeisende hulp red,) van Viecuri.”

Dat wil zeggen dat alle inwoners van Venray die vanaf 1 april gebruik willen maken van de HAP, in alle gevallen zich in Venlo moeten melden.

Vorig week donderdag werden de Venrayse fracties door Cohesie in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de ontwikkelingen. Acties uit verschillende hoeken van Venray om de HAP voor Venray te behouden hebben derhalve niets uitgehaald.

Venray Lokaal (VL) sprak van een deprimerende bijeenkomst. “We hebben feitelijke zaken ter sprake gebracht, maar de reactie van Cohesie was onder de maat”, vond VL-commissielid Peter Custers.

Burgemeester Luc Winants vatte het samen dat het zowel letterlijk als figuurlijk niet mogelijk is gebleken dichter bij elkaar te komen.  De partijen gaan zich beraden op vervolgstappen. SP kondigde al eerder aan acties te gaan voeren om de HAP Venray te behouden.

De komende periode volgt een informatiecampagne om inwoners uitleg te geven over de nieuwe situatie. Voor meer informatie kijk op www.spoedpostnoordlimburg.nl/venray.

Uit de krant