Kinderchirurg Sanne Botden met een van de door haar moeder Ans gemaakte poppen.
Kinderchirurg Sanne Botden met een van de door haar moeder Ans gemaakte poppen. Foto: David van Haren

Bijzondere samenwerking met pop

Algemeen

Dat Sanne Botden ooit nog samen zou werken met haar moeder Ans Botden (64) had ze niet verwacht. De oud-Venrayse werkt al verschillende jaren als kinderchirurg in het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc en moeder Ans maakt voor haar poppen met een stoma. Die poppen gebruikt de 37-jarige Botden dan weer om het hebben van een stoma voor kinderen bespreekbaar te maken. “Als afdeling kindchirurgie zien we zo’n honderd kinderen per jaar voor een operatie met een stoma, variërend van een darmstoma tot een voedingsstoma in de maag of dunne darm. Het komt best vaak voor en dankzij deze poppen kunnen kinderen beter aan hun vriendjes en vriendinnetjes uitleggen wat een stoma doet”, legt de kinderchirurg uit.

Botden,  tegenwoordig woonachtig in Malden, kwam voor het eerst met vergelijkbare poppen in aanraking op een congres in de Verenigde Staten. Al snel bleek dat het lastig was om de poppen naar Europa te halen. De kosten liepen hoog op en er moesten onder meer invoerrechten betaald worden. “We hebben wel een paar poppen besteld en die werden afgeleverd bij mijn ouders toen wij op vakantie waren. Mijn moeder zei toen: ‘Die poppen kan ik ook wel maken en misschien wel beter.’ Via een aantal leveranciers heb ik toen kunnen regelen dat we echte materialen konden gebruiken voor de stoma’s op de poppen. Dat is wel belangrijk om het zo echt mogelijk te maken voor de kinderen.”

Inmiddels heeft de moeder van Botden zo’n 55 poppen gemaakt en ze geniet van de samenwerking. “Mijn moeder heeft altijd in kledingwinkels gewerkt en onze expertises liggen ver uit elkaar. Dat we op deze manier kunnen samenwerken, is natuurlijk wel erg bijzonder.”

Zelf heeft Botden ook een pop kunnen gebruiken. Vanwege een zeldzame afwijking aan haar maag-darmsysteem heeft ze ook een voedingsstoma. “Onze dochter vond dat in het begin heel erg vreemd en moeilijk te snappen. Ze zat in groep twee van de basisschool en dankzij een pop heeft ze het op school toch uit kunnen leggen. Die uitleg geven, daar draait het eigenlijk om. Zelf kan ik het kinderen wel uitleggen, maar het is belangrijk dat kinderen het hun leeftijdsgenootjes kunnen uitleggen. Daar helpt zo’n pop gigantisch bij. En ze hebben een vriendje, die hetzelfde is al zij, zodat ze zich niet ‘anders’ hoeven te voelen. Het is mooi om te zien dat het werkt. We krijgen in ieder geval goede reacties. De poppen zijn een cadeautje van ons. Mijn moeder maakt ze volledig vrijwillig en de stomamaterialen die we gebruiken zijn allemaal gesponsord. De stoffen en dergelijken hebben we uit een projectpotje betaald. Nu hebben we extra sponsoring gekregen, doordat we veel aandacht hebben gekregen en hebben mensen gedoneerd op www.stomapop.nl.”

Iedere pop wordt door Ans Botden op maat gemaakt. Kinderen kunnen zelfs aangeven welk kleur haar de pop moet krijgen. “Het zijn net kleine mensjes. Iedere pop is anders en dat is wel uniek.”

Als expertise heeft Botden aangeboren afwijkingen aan het darmstelsel bij kinderen. Toen ze begon aan de algemene opleiding tot chirurg, wist ze al dat ze ooit kinderchirurg wilde worden.

“Het is heel bijzonder om kinderen te opereren. Kinderen zijn altijd onschuldig. Volwassenen worden soms geopereerd, omdat ze ongezond geleefd hebben. Dat is bij kinderen sowieso niet het geval. Alles is ook nog zo klein en de chirurgie is heel fijn en precies. Geen operatie is hetzelfde en routineoperaties zijn er niet bij. Ook het contact met ouders ervaar ik meestal altijd als heel speciaal. Veel operaties kunnen levensreddend zijn en dat is wel bijzonder.”

Uit de krant