Kinderen van kinderopvang ’t Nest bij KC Landweert De Klimboom starten met het groenteboxjesprogramma.
Kinderen van kinderopvang ’t Nest bij KC Landweert De Klimboom starten met het groenteboxjesprogramma. Foto: Persfoto

Start groenteboxjesprogramma

Algemeen

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Venray en ALDI slaan de handen ineen om het eten van groente bij jonge kinderen te stimuleren. Bij een aantal kinderdagverblijven uit de regio wordt het ALDI-groenteboxjesprogramma uitgerold. Hierdoor wordt op een speelse manier door jonge kinderen ervaring opgedaan met het dagelijks eten van groente. Op maandag 7 december was de kick-off bij kinderopvang ’t Nest bij KC Landweert De Klimboom.

Een groot deel van de kinderen tot twaalf jaar eet niet genoeg groente en fruit. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die het CBS jaarlijks afneemt met het RIVM en het Voedingscentrum. Bij de jongste kinderen eet gemiddeld 50% genoeg groente en fruit. Diverse partijen hebben de handen ineengeslagen om een programma te ontwikkelen voor  kinderen van 2 tot 4 jaar. Het groenteboxjesprogramma biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het stimuleren van groenteconsumptie. Het geeft opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvatten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van kinderen. Zo leren opvoeders hoe ze groente kunnen bereiden en aanbieden en leren kinderen dat het eten ervan lekker en leuk kan zijn. Daarnaast bevat het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op de kinderopvang. Het programma duurt ongeveer drie maanden waarin de kinderen elke dag groenten eten op de opvang.

Voor veel ouders is het herkenbaar: peuters of kleuters die geen groente willen eten, hun bord niet leeg eten en om ongezonde snacks vragen. Een dag biedt voldoende eetmomenten waarop kinderen groente kunnen eten. Het eten ervan als tussendoortje kan vanzelfsprekend worden voor alle kinderen (en ouders) op de kinderopvang. Een gezonde vaardigheid waar zij een leven lang de vruchten van plukken.

Aan dit programma doen ongeveer 800 kinderen mee, verdeeld over 22 locaties in drie gemeenten, waaronder de gemeente Venray. Er doen vijf locaties van kinderopvang ‘t Nest mee. Bij succes zal het project verder uitgerold worden. De kinderen vinden het meestal wel leuk om iets nieuws te proberen, vertelt Monique Arts van ‘t Nest. “Ze zijn nieuwsgierig en vooral als ze zien dat anderen iets eten, durven ze dat zelf ook. Wij gaan daar op door met boekjes en liedjes. Zo wordt groente eten herkenbaar en gewoon.”

Eline Poels, manager Corporate Responsibility bij ALDI: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om betaalbare en gezonde en verantwoorde levensmiddelen voor een brede groep klanten toegankelijk te maken. Samen met JOGG zetten we ons actief in om gezinnen met jonge kinderen te laten kiezen voor gezondere producten.” JOGG zoekt deze samenwerking op om samen met organisaties de kinderen in de gemeente gezond op te laten groeien. 

De universiteit van Maastricht doet in opdracht van de ALDI en JOGG onderzoek naar het effect van het programma. Onderzoek is erg belangrijk, vindt ook promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo: “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoe vaker kinderen een bepaalde groente proeven, hoe lekkerder ze deze groente uiteindelijk gaan vinden. In dit onderzoek proberen we deze bevindingen te bevestigen en onderzoeken we of het geven van een beloning een nog groter effect veroorzaakt. Door dit project wordt op het kinderdagverblijf al een goede basis gelegd voor de groenteconsumptie van jonge kinderen, we hopen dat dit project ook in de thuissituatie een positief effect heeft.”

Uit de krant