Nestkastjes checken op gebruikssporen.
Nestkastjes checken op gebruikssporen. Foto: IVN

Project koolmees een succes

Algemeen

In het voorjaar van dit jaar is IVN Geijsteren-Venray, in nauwe samenwerking met de gemeente Venray en IKL, gestart met het project Koolmezen met lekkere trek. Het doel was om leerlingen van basisscholen meer bekend te maken van het belang van biodiversiteit en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

In het voorjaar hebben leerlingen van de bovenbouw van zes basisscholen in de gemeente Venray een lesochtend gevolgd over biodiversiteit. Elk kind mocht, eventueel met ondersteuning van IVN-gidsen, een nestkastje in elkaar zetten. In kleine groepjes gingen de leerlingen vervolgens onder begeleiding naar buiten om daar de nestkastjes op te hangen aan vooraf geselecteerde bomen.

De gemeente wilde graag weten of het plaatsen van de nestkastjes effect heeft. Om dat te onderzoeken, was het de bedoeling dat de leerlingen zelf de activiteiten rondom de nestkastjes zouden volgen. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. De scholen werden tijdelijk gesloten en de aandacht voor het project stond begrijpelijkerwijs op een laag pitje. Daarom zijn leden van IVN Geysteren-Venray dit najaar zelf aan de slag gegaan om alle nestkastjes te checken op gebruikssporen en om ze te reinigen. De resultaten zijn buiten verwachting. Door de leerlingen van de Meent in Leunen, de Bongerd in Venray, St. Oda in Ysselsteyn, de Lier in Merselo, SO Spectrum in Geijsteren en de Peddepoel in Wanssum zijn in totaal 140 nestkastjes geplaatst. Daarvan zijn maar liefst 100 nestkastjes bewoond geweest. Van alle nestkastjes waren 35 nestkastjes onbewoond of er had iets anders dan vogels in gezeten. Drie nestkastjes waren verdwenen. De komende twee jaar gaat het IVN alle resterend scholen benaderen om deel te nemen, maar ook jeugd- en jongerenorganisaties en eventueel sportverenigingen.

Inwoners van de gemeente Venray kunnen op eenvoudige wijze ook meehelpen met de bestrijding van de eikenprocessierups door de eigen tuin te vergroenen. Alle groene tuinen samen vormen namelijk een groot ‘natuurgebied’.

Uit de krant