Ouders krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) extra informatie over water drinken en een speciaal drinkbekertje.
Ouders krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) extra informatie over water drinken en een speciaal drinkbekertje. Persfoto

Kinderen in Blerick en Venray gaan meer water drinken

Algemeen

Ouders in Blerick en Venray krijgen vanaf november bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) extra informatie over water drinken en een speciaal drinkbekertje. Kinderen drinken vaak te weinig of krijgen hun vocht binnen via suikerhoudende dranken. Veel ouders realiseren zich niet hoeveel suiker er in deze drankjes zit en dat water gezonder is. Een kind begint vanaf zes maanden water te drinken. GGD Limburg-Noord, JOGG Venlo en JOGG Venray willen ouders hierbij ondersteunen. Tijdens een zogeheten zevenmaandenconsult is het eerste bekertje en informatiepakket overhandigd.

In de eerste zes maanden krijgen baby’s genoeg vocht uit de melkvoeding. Ze hebben geen extra water nodig. Vanaf zes maanden stapt het kind langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kunnen ook andere drankjes aangeboden worden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker. Eén of twee bekertjes per dag is dan genoeg. Veel ouders denken dat hun kind geen water lust, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van gewenning.

Het is voor ouders gemakkelijk om pakjes drinken of frisdrank mee te geven naar bijvoorbeeld de opvang. Ook thuis krijgen kleine kinderen regelmatig een glaasje sap of ranja. Volgens Puck Rijs van JOGG Venray zorgen de vriendelijk ogende drankjes voor een gemiddelde suikerinname van zes kilo per kind per jaar. Terwijl er iets bestaat wat veel makkelijker én gezonder is: gewoon water uit de kraan. “Water drinken als norm zou enorm bijdragen aan gezond gewicht onder kinderen”, aldus Puck Rijs. 

JOGG Venlo en Venray zochten naar een manier om water drinken makkelijker te maken. Elke ouder die bij de JGZ in Blerick en Venray komt ontvangt een Difrax-oefendrinkbeker. Met deze drinkbeker hoeven kinderen hun hoofd niet achterover te buigen om een slok te nemen. Hierdoor gaat het drinken makkelijker en knoeien ze minder.

Ook krijgen ouders of verzorgers een folder met tips om het water drinken te stimuleren. Zo is het bijvoorbeeld normaal dat kinderen zich een beetje verslikken als ze voor de eerste keer drinken en kunnen ze zelfs een beetje terug spugen. Het eerste pakketje is inmiddels overhandigd tijdens een zevenmaandenconsult.

Uit de krant