Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Foto: Danseres Aurelie Fouarge. </p>

Foto: Danseres Aurelie Fouarge.

(Foto: Henk Lammen)

Dans zonder publiek

Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken dansscholen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad-hocprojecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen worden geregeld online aangeboden.

De impact van de huidige crisis heeft een stormvloed aan digitale initiatieven voortgebracht. Van vrolijke amateurbeelden tot kwalitatief hoogstaand werk. Veel daarvan wordt via social media verspreid, maar heeft daarmee ook een vluchtig karakter. Zonde, vindt Myrna van Rens van Danshuis Venray. “Dans is een podiumkunst en dansers missen het podium, het moment waar ze naartoe hebben gewerkt. Daarom creëren we andere manieren van presenteren waar verschillende initiatieven samen komen. Voor het sinterklaasfeest dat we normaal altijd groots vieren worden nu alle dansen van de kinderen vastgelegd op video. Sinterklaas zal vanuit het sinterklaashuis alle dansen toch kunnen bekijken en inmiddels hebben wij al een digitale boodschap van de Sint gehad, waarin hij zegt dat hij zin heeft in een avondje dans en hoopt ons volgend jaar weer live te kunnen zien dansen.”

Op 14 en 15 december zijn de voorstellingen Dans je dans. Leerlingen uit het talententraject maken zelf een choreografie en presenteren die. “Deze voorstellingen zouden net zoals het vorig jaar plaatsvinden in het prachtige Odapark, maar helaas kunnen we daar niet iedereen kwijt. Daarom is ervoor gekozen deze voorstelling te streamen. We bevinden ons in een hele nieuwe wereld, het is een uitdaging maar tegelijkertijd brengt het zoveel leuke nieuwe manieren van presenteren met zich mee. Dans is een verhaal vertellen en sommige dansers kunnen dit heel goed voor een camera, dat is bijzonder leerzaam en nieuw en erg leuk om te zien.”

Ondanks de digitale mogelijkheden hopen de docenten van Danshuis Venray snel weer het theater in te kunnen en het publiek te kunnen zien en respons te krijgen. “Dat is toch het allerleukst, het echte applaus”, besluit Van Rens.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten