Foto: Danseres Aurelie Fouarge.
Foto: Danseres Aurelie Fouarge. Foto: Henk Lammen

Dans zonder publiek

Algemeen

Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken dansscholen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad-hocprojecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen worden geregeld online aangeboden.

De impact van de huidige crisis heeft een stormvloed aan digitale initiatieven voortgebracht. Van vrolijke amateurbeelden tot kwalitatief hoogstaand werk. Veel daarvan wordt via social media verspreid, maar heeft daarmee ook een vluchtig karakter. Zonde, vindt Myrna van Rens van Danshuis Venray. “Dans is een podiumkunst en dansers missen het podium, het moment waar ze naartoe hebben gewerkt. Daarom creëren we andere manieren van presenteren waar verschillende initiatieven samen komen. Voor het sinterklaasfeest dat we normaal altijd groots vieren worden nu alle dansen van de kinderen vastgelegd op video. Sinterklaas zal vanuit het sinterklaashuis alle dansen toch kunnen bekijken en inmiddels hebben wij al een digitale boodschap van de Sint gehad, waarin hij zegt dat hij zin heeft in een avondje dans en hoopt ons volgend jaar weer live te kunnen zien dansen.”

Op 14 en 15 december zijn de voorstellingen Dans je dans. Leerlingen uit het talententraject maken zelf een choreografie en presenteren die. “Deze voorstellingen zouden net zoals het vorig jaar plaatsvinden in het prachtige Odapark, maar helaas kunnen we daar niet iedereen kwijt. Daarom is ervoor gekozen deze voorstelling te streamen. We bevinden ons in een hele nieuwe wereld, het is een uitdaging maar tegelijkertijd brengt het zoveel leuke nieuwe manieren van presenteren met zich mee. Dans is een verhaal vertellen en sommige dansers kunnen dit heel goed voor een camera, dat is bijzonder leerzaam en nieuw en erg leuk om te zien.”

Ondanks de digitale mogelijkheden hopen de docenten van Danshuis Venray snel weer het theater in te kunnen en het publiek te kunnen zien en respons te krijgen. “Dat is toch het allerleukst, het echte applaus”, besluit Van Rens.

Uit de krant