Volgens minister De Jonge komt er half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen.
Volgens minister De Jonge komt er half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen. Foto: pixabay

Theaters, bioscopen en bibliotheken weer open, horeca blijft dicht

Algemeen

De extra maatregelen die twee weken geleden ingingen, worden niet verlengd. Dat betekent dat vanaf donderdag bijvoorbeeld theaters, bioscopen, buurthuizen, zwembaden, casino’s, pretparken, dierentuinen en bibliotheken weer open kunnen. De horeca blijft zeker tot ver in december dicht. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen bekend. 

De ‘verzwaarde lockdown’ wordt weer afgeschaald naar de ‘gedeeltelijke lockdown’ die al sinds 14 oktober gold. Dit betekent onder meer dat mensen thuis weer drie personen mogen ontvangen, en geen twee. Groepen mogen buiten weer uit maximaal vier mensen bestaan, die limiet lag de afgelopen twee weken op twee. Er mogen weer dertig in plaats van twintig mensen te gast zijn op een bruiloft, en honderd bij een begrafenis. Sportscholen mogen weer groepslessen geven en winkels die andere waren dan levensmiddelen verkopen, moeten om 20.00 uur dicht. Na dat tijdstip blijft drank verkopen verboden.

Als de coronawet op 1 december ingaat, worden mondkapjes verplicht in winkels en andere publieke binnenruimten.  Het kabinet komt waarschijnlijk begin december met de coronaregels voor kerst en oud op nieuw.  Het wil dat Nederlanders met weinig mensen Sinterklaas vieren. Er mag nog niet versoepeld worden “En Sinterklaas doet de inkopen natuurlijk alleen. Verdeel het feest anders over meerdere dagen”, zei Rutte over de viering van dit kinderfeest. 

Volgens minister De Jonge is het half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen door te voeren als het aantal besmette mensen volgens dezelfde trend blijft dalen als nu. Begin december denkt De Jonge daar meer duidelijkheid over te kunnen geven. Rutte noemde daarbij 8 december als datum.  

Meer informatie: 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/gedeeltelijke-lockdown-gaat-verder

Uit de krant