Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Jan Jenneskens: &ldquo;We willen woningen kunnen aanbieden voor elke portemonnee en voor alle leeftijden.&quot;</p>

Jan Jenneskens: “We willen woningen kunnen aanbieden voor elke portemonnee en voor alle leeftijden."

(Archieffoto)

Venray vernieuwt starterslening voor koop van eerste woning

De gemeente Venray wil nieuwkomers op de markt voor een koopwoning nog meer steun in de rug geven. Daartoe vernieuwt de gemeente de bestaande starterslening.

Burgemeester en wethouders stellen voor om de maximale koopsom voor een starterslening te verhogen van 200.000 euro naar 225.000 euro. Dat betekent dat kopers uit meer woningen kunnen kiezen. Ook is het verschil in het bedrag dat een starter kan lenen voor een bestaande of een nieuwbouwwoning verdwenen. Een starter kan nu ook voor een nieuwbouwwoning van maximaal 225.000 euro een lening krijgen. Eerder mocht een nieuwbouwwoning niet meer dan 150.000 euro kosten. Ook die verandering zorgt ervoor dat het woningaanbod voor starters op de kopersmarkt groter wordt.

Volgens het college is de aanpassing nodig omdat de woningmarkt de afgelopen paar jaar is veranderd. Het aanbod van woningen voor starters is kleiner geworden en de bouwkosten zijn gestegen. Dat maakt het bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk om nog een nieuwwoning te kopen voor anderhalve ton.

De gemeente Venray verstrekt al sinds 2007 startersleningen aan inwoners die voor het eerst een woning kopen. De lening geeft de starters het financiële steuntje in de rug om de financiering van de woning rond te krijgen. De lening wordt voor 25% door de gemeente gefinancierd, de resterende 75% komt voor rekening van de provincie Limburg. De starterslening wordt jaarlijks nog goed gebruikt. In 2019 verstrekte de gemeente 27 startersleningen, met een gemiddelde waarde van iets meer dan 31.000 euro.  Het Venrayse aandeel in de leningen was in totaal ruim  209.000 euro. 

De starterslening past volgens wethouder Jan Jenneskens in de visie op wonen van de gemeente Venray. “We willen woningen kunnen aanbieden voor elke portemonnee en voor alle leeftijden. Met als gemeenschappelijk kenmerk kwaliteit.” De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor de vernieuwde starterslening in de vergadering van 14 januari.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten