Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De Speulplats in Meerlo moet een bruisend dorpshart worden.</p>

De Speulplats in Meerlo moet een bruisend dorpshart worden.

(Foto: René Poels)

'Kloppend hart Meerlo'

Inwoners van Meerlo kunnen nog deze week via een enquête aangeven of ze het eens zijn met de idee om de huidige De Speulplats (onderkomen van onder meer fanfare Eendracht en de KBO, red.) om te bouwen tot hét dorpshuis van Meerlo. Een ontmoetingsplek voor verenigingen en inwoners.

Volgens de initiatiefgroep scoort Meerlo goed op het gebied van leefbaarheid. Dit mede door de aanwezigheid van een uitgebreid gezondheidscentrum en ruime aanbod van ondernemers. ‘Een waardevol bezit voor een kleine gemeenschap als Meerlo, dat we allen moeten blijven koesteren’, aldus de initiatiefgroep.

Van alle zestien kerkdorpen van Horst aan de Maas is Meerlo een geval apart wat betreft een dorpshuis. Wil het dorp Meerlo gemeentelijke steun ontvangen in de toekomst, dan moet er een toekomstbestendige accommodatie zijn. Alle dorpen hebben een dorpshuis voor meerdere verenigingen. De gebouwen in Meerlo zijn of particulier eigendom of in beheer van een vereniging of stichting. En deze accommodaties liggen geografisch relatief ver uit elkaar. De initiatiefgroep heeft sinds 2017 gesprekken gevoerd met diverse betrokken organisaties en de lokale horeca. Uit al die gesprekken heeft de initiatiefgroep de conclusie getrokken dat De Speulplats een kansrijke locatie is voor een gemeenschappelijke voorziening: het dorpshuis. De eigenaar van het gebouw, fanfare Eendracht, staat positief tegenover dit idee en is bereid tot overdracht aan een onafhankelijke stichting.

De Speulplats, waar vroeger ooit de lagere school heeft gestaan, blijkt uit het locatieonderzoek de beste papieren te hebben. Het kan voor diverse doelgroepen huisvesting bieden. Het gebouw kent een redelijke centrale ligging in het dorp aan de Mgr. Jenneskenstraat, dicht bij winkels gezondheidscentrum, basisschool en jongerencentrum. Maar ook de oppervlakte van de buitenruimte aan zowel de voor- en achterzijde van het gebouw zijn interessant. Wil het echt een dorpshuis worden dan moeten er nog wel de nodige aanpassingen worden verricht. De initiatiefgroep roept inwoners van Meerlo op om mee te denken en hun mening te ventileren via het enquêteformulier. Dat is onder andere te vinden op www.meerlo.nu/enquete.

Het dorpshuis moet het kloppend hart van Meerlo worden, zo laat Linda Jonkers van Naoberzorgpunt Meerlo weten. “Laten we in Meerlo zoveel mogelijk harten samenbrengen in één accommodatie. Een gezond en sterk kloppend hart voor Meerlo! Waar iedereen terecht kan voor een praatje en een kop koffie. Elkaar ontmoeten, sociale contacten onderhouden en uitbreiden, samen sporten, samen muziek maken: dat maakt ons gelukkiger, vitaler en gezonder!”

Agrarisch ondernemer Lucas Mooren spreekt ook over een prima initiatief. “Maar”, zegt hij. “Bekijk het zo breed mogelijk, respecteer elkaars mening en heb tevens oog voor de bestaande horeca.”

Ten slotte Paul Peters van de organisatie iQuizut: “We hebben het allemaal ondervonden de recente periode. De behoefte aan contact, samen, verbinding. Waar kan dit beter dan op een centrale ontmoetingsplek in Meerlo. Een plek die zal bijdragen aan een socialer en bruisender dorp. Een plek die de leefbaarheid zal bevorderen. Een ambitie begint met meedenken. Meedoen. Durf jij mee te dromen”, roept hij op via de kleurrijke folder Meerlo op wel naar 2030, samen in ons eigen dorpshuis?, die huis aan huis in Meerlo is verspreid.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten