Afbeelding
Foto: Karsten Russ

ICV heeft corona-sneltestlocatie

Algemeen

“Nu het coronavirus weer om zich heen grijpt en de maatregelen onlangs verscherpt zijn, zijn snelle testen van groot belang”, meldt Edwin Keijsers, voorzitter van Industriële Club Venray (ICV). “Daarom heeft ICV gezorgd voor een locatie waar sneltesten worden afgenomen om direct vast te stellen of je met het coronavirus besmet bent. Zo spoor je als organisatie snel besmettingen op de werkvloer op en kun je als bedrijf openblijven.”

“Alle Venrayse bedrijven hebben te kampen met het coronavirus”, licht Martijn Herder, mede-initiatiefnemer en secretaris bij ICV toe. “De regel is: heb je (verkoudheids-)klachten? Blijf thuis! En blijft een werknemer omwille van deze klachten thuis dan mogen ook collega’s niet naar het werk afreizen als ze die dag op een korte afstand in een gesloten ruimte met diegene hebben samengewerkt. Met het griepseizoen in aantocht kan dit voor grote problemen zorgen. Veel mensen krijgen griepachtige klachten met als direct gevolg dat zij en wellicht naaste collega’s, thuis komen te zitten. Uit voorzorg. Dit heeft grote impact op alle bedrijven en zeker bij organisaties waar een aanzienlijk deel van de werknemers de werkzaamheden niet thuis kán uitvoeren. Denk hierbij aan productie, assemblage, logistiek en detailhandel maar ook zorgpersoneel en leerkrachten. Daarom is het voor de werknemers van alle Venrayse bedrijven van groot belang dat ze snel uitsluitsel krijgen of ze al dan niet besmet zijn. Met deze snelle coronatest op een locatie in de buurt houden we de bedrijven open.”

De sneltestlocatie is bij Elektro- en installatietechniek Keijsers Martens in Ysselsteyn. De realisatie is in nauwe samenwerking met bedrijfshulpverlening Vita en huisartsenpraktijk Maasoever tot stand gekomen. Deze huisartsenpraktijk zorgt voor een professionele uitvoering van de test en Vita BHV ziet toe op de administratieve afwikkeling. De Industriële Club Venray biedt de bedrijven hiermee een helpende hand. De initiële kosten voor het realiseren van het testcentrum zijn volledig door ICV betaald. Voor het laten uitvoeren van een test wordt 90 euro in rekening gebracht om kostenneutraal te kunnen opereren; dit is alleen ter bekostiging van de testkit en de gemaakte uren van de doktersassistente.

“Een bedrijf kan direct een afspraak maken voor de werknemer”, aldus Edwin Keijsers. “Deze krijgt binnen 15 minuten na het afnemen van de test de uitslag. In plaats van lang wachten op een test én de uitslag bij de GGD zijn de werknemer én de werkgever erbij gebaat dat er snel duidelijkheid is.” Martijn Herder vult aan: “Voor werknemers die naar Duitsland afreizen, kan bij een negatieve uitslag een certificaat verstrekt worden dat aangeeft dat de betreffende medewerker onlangs is getest. Zo beperken we de schade aan de Venrayse economie en de daarbij behorende werkgelegenheid.”

Meer informatie omtrent de testlocatie is verkrijgbaar via testlocatie.ysselsteyn@outlook.com.

Uit de krant