Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Bob, Nick, Rianne en Hans Manders blijven ook tijdens de coronacrisis positief.</p>

Bob, Nick, Rianne en Hans Manders blijven ook tijdens de coronacrisis positief.

(Foto: Willem Menting)

Jubileumfeest moet jaar wachten

Alle signalen stonden op groen. 2020 zou hét beste jaar ooit worden van familiebedrijf Manders-Verhuur. Er werden zelfs twee spiksplinternieuwe grote tenten aangekocht. Manders-Verhuur zou veel plezier gaan beleven aan die investering, maar halverwege maart sloeg het noodlot ook toe bij het bedrijf op industrieterrein De Hulst. “We hebben het grootste deel van onze omzet zien verdampen”, vertelt Hans Manders.

Samen met zijn vrouw Rianne en kinderen Nick en Bob runt hij het familiebedrijf dat 49 jaar geleden werd opgezet door zijn ouders. “We gaan ons jubileumjaar in en hadden een groot jubileumfeest gepland in december om het jaar goed af te sluiten, maar al die festiviteiten zijn afgelast”, vertelt Rianne. Hans vult zijn vrouw aan: “Ook ons veertigjarige jubileum ging niet door, want destijds stierven mijn ouders vlak na elkaar. Toen stond ons hoofd absoluut niet naar een feest en nu gebeurt dit. Hopelijk kunnen we volgend jaar alsnog een jubileumfeest geven.”

Manders-Verhuur plaatst tenten bij evenementen, maar ook bij particulieren voor bijvoorbeeld feestjes en bruiloften. Het bedrijf verzorgt daarnaast de complete inrichting en werkt nauw samen met onder meer cateraars. De complete branche staat nu volledig onder druk, maar inmiddels zet branchevereniging TVD de problematiek op de kaart in Den Haag. “Er is inmiddels gesproken met minister-president Mark Rutte, dat geeft een goed gevoel. De eerste twee steunpakketten gaven ons de juiste ondersteuning, hopelijk gebeurt dat met het derde steunpakket ook, maar dat is nog even afwachten. We zijn gelukkig een gezond bedrijf”, vertelt Bob.

Om de crisismaanden goed door te komen, werken de broers veel als ZZP’er bij andere bedrijven. “Vanaf de eerste dag van de intelligente lockdown werk ik al buiten de deur”, legt Nick uit. “Onder meer als vrachtwagenchauffeur. Ook zat ik voor boerenbedrijven op de tractor. We hebben alle rijbewijzen dus dat is nu wel prettig. Op deze manier genereren we toch inkomsten en we kunnen andere bedrijven op deze manier ondersteunen en helpen. Ook worden we er zelf natuurlijk nooit dommer van. Je werkt natuurlijk liever bij je eigen bedrijf, maar dat gaat nu niet. Dat komt wel weer.”

De eerste signalen van het naderende coronavirus bereikten de familie Manders in januari toen een klant uit Cambodja aan de bel trok. “We plaatsen voor hem al jarenlang tenten voor fantasyfestival Elfia dat wordt gehouden in Utrecht en Arcen. In Azië was het coronavirus in alle hevigheid uitgebarsten en voor ons wat het nog echt een ver-van-mijn-bedshow. We dachten toen dat het wel mee zou vallen, maar inmiddels weten we wel beter”, vertelt Nick.

In de maanden die volgen worden er klusjes weggewerkt die al langer op de plank liggen, maar al het onderhoudswerk is ondertussen wel afgerond. De familie Manders had ook een werknemer aangenomen om het vele geplande werk te kunnen uitvoeren, maar zijn contract werd niet verlengd. “Dat durfden we niet. Het zijn zulke onzekere tijden en het zou bijna onverantwoord zijn om zo’n contract te verlengen, terwijl we dat natuurlijk graag zouden willen. Ook onze weekendhulpen hebben we veel minder kunnen inzetten. Een deel is gaan lopen, en dat valt natuurlijk heel goed te begrijpen. We hadden niks te bieden en er moet toch geld worden verdiend door de jeugd. We missen ruim zeventig procent van onze omzet. Dit is echt een tussenjaar. Hopelijk kunnen we volgend jaar in mei weer serieus aan de slag.”

Nu Bob en Nick, de derde generatie Manders in het familiebedrijf, buiten de deur werken, zijn Rianne en Hans het vaakst te vinden bij het bedrijf. “We hebben wel wat werk en er moet natuurlijk altijd iemand aanwezig zijn”, legt Rianne uit. “Toch is het allemaal minder leuk dan gebruikelijk. Je bent meer bezig met annuleren en orders die steeds worden gewijzigd of geannuleerd.”

De familie Manders blijft ondanks de moeilijke situatie positief denken. Er zijn immers collega-bedrijven die het veel slechter hebben en ook al zijn omgevallen. “In onze branche zitten veel bedrijven in zwaar weer. Enkele bedrijven, waarvan we dachten dat het daar heel goed mee ging, zijn noodgedwongen al gestopt. Daar zijn wij niet bang voor. Door creatief te ondernemen en hard te blijven werken houden wij het hoofd boven water.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten