Vierlingsbeek-Groeningen koopt kerkgebouw | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Marietje Hubers overhandigde de sleutel van de kerk symbolisch aan de familie Willems.&nbsp;</p>

Marietje Hubers overhandigde de sleutel van de kerk symbolisch aan de familie Willems. 

(Foto: Rikus ten Brücke)
Fotoalbums

Vierlingsbeek-Groeningen koopt kerkgebouw

“De kerk is van ons.” De bestuursleden Sjaak Verstegen, René Schaeffers en Joop Verbeeten van de Stichting Laurentius Vierlingsbeek (SLV) zijn er zichtbaar trots op dat het de dorpen Vierlingsbeek en Groeningen is gelukt het imposante kerkgebouw in het centrum van Vierlingsbeek te kopen. De bedoeling is om het pand te gebruiken voor activiteiten als exposities, verenigingsevenementen, sport en spel, film, theater, sing-alongs en (muziek)festivals. “De Laurentiuskerk is veertig meter lang, vijftien meter breed en tien meter hoog en heeft een erg goede akoestiek”, weet voorzitter Joop Verbeeten. “Het kerkgebouw is het hart, de ziel van het dorp en biedt voor jong en oud veel mogelijkheden om er heel veel verschillende dingen in te doen.”

Inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen konden en kunnen met het kopen van obligaties à 500 euro een stukje van de dorpskerk verwerven om zo de toekomst van het gebouw veilig te stellen. In totaal werden tot en met 15 oktober, de datum dat het gebouw van de parochie Maria, Moeder van de Kerk  gekocht moest zijn, 548 obligaties verkocht aan particulieren, ondernemers, verenigingen en andere sympathisanten. De bedoeling was om met de verkoop van 800 obligaties 400.000 euro binnen te halen, maar dat lukte niet helemaal. Door het afsluiten van een lening werd het tekort gedekt. “Die lening moeten wij als stichting natuurlijk terugbetalen”, vertelt penningmeester René Schaeffers. “Maar we hebben er vertrouwen in dat er nog veel obligaties gekocht gaan worden. De verkoop van obligaties gaat daarom voorlopig gewoon door totdat we aan de 800 zijn.” 

De Laurentiuskerk werd een kleine vijf jaar geleden aan de eredienst onttrokken. Oftewel gesloten voor verder gebruik als kerk. De parochie deed rond die tijd tal van kerken in de verkoop om de eenvoudige reden dat er bezuinigd moest worden. Met de 400.000 euro wordt het 300.000 euro (k.k.)  kostende gebouw gekocht. De rest van het bedrag wordt gereserveerd om in de aanloopfase de vaste lasten te dragen en enkele basisvoorzieningen te realiseren, zoals een podium, dat wordt gemaakt van de kerkbanken, vierhonderd stoelen, een dames- en een herentoilet en een eenvoudige horecahoek. 

Afgelopen donderdag was de overdracht bij de notaris en vrijdagmiddag (vandaag) vond de symbolische sleuteloverdracht plaats. Jax en Billy Willems kregen als nieuwe generatie inwoners de sleutel overhandigd van Marietje Hubers, die de deuropener namens de parochie de laatste jaren beheerde. “De twee dorpen Vierlingsbeek en Groeningen zijn de nieuwe eigenaar van de kerk”, legt secretaris Sjaak Verstegen uit. “De familie Willems staat symbool voor het dorp. Marieke en haar man Dennis zijn actief als vrijwilligers in het dorp en vormen met hun vier kinderen ook de toekomst van het dorp. Ook de basisschool is blij dat de kerk nu weer beschikbaar is. In het geval van calamiteiten blijft het gebouw een veilige noodopvang voor alle leerlingen en onderwijzers.”

En nu? Joop Verbeeten haakt meteen op de vraag in. “In deze coronatijd gaan we kijken wat we kunnen betekenen voor verenigingen die nu niet terechtkunnen in hun vertrouwde accommodatie. Het doel van de stichting was het aankopen van de kerk, het gebouw beschikbaar maken en houden. Dat is gelukt, dankzij de fantastische steun van de inwoners van de twee dorpen.”

Ondertussen loopt er een onderzoek naar de toekomst van het gemeenschapshuis in Vierlingsbeek. Moet het gemeenschapshuis De Joffershof voor een bedrag van 350.000 euro verbouwd worden? Of moet die multifunctionele accommodatie (mfa) toch bij de kerk komen of er onderdeel van worden? Of is een andere locatie wellicht nog beter? “De aankoop van de kerk kan het mfa-onderzoek helpen in het maken van de juiste keuze”, denkt Verbeeten. 

Mensen die vragen hebben over de aankoop van de kerk kunnen contact opnemen met de stichting via info@stichtinglaurentiusvierlingsbeek.nl. Voor meer informatie kijk op de website www.stichtinglaurentiusvierlingsbeek.nl en/of de dorpssite www.vierlingsbeek-groeningen.nl (verenigingen-stichting laurentius). 

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten