Het nieuwe Stinger-peloton gaat zich richten op lancering vanaf de schouder.
Het nieuwe Stinger-peloton gaat zich richten op lancering vanaf de schouder. Foto: Ministerie van Defensie.

Extra capaciteit voor Nederlandse luchtverdediging

Algemeen

De Nederlandse luchtverdediging krijgt extra capaciteit tegen dreiging van gevechtshelikopters en -vliegtuigen. Per 1 oktober 2020 is er een nieuwe eenheid die vijandelijke doelwitten kan uitschakelen met Stinger-raketten, die ze vanaf de schouder lanceren. De speciale manier van optreden maakt het mogelijk om militairen op de grond te beschermen tegen acute luchtdreiging op korte afstand. De officiële oprichting van dit zogeheten Stinger-Manpad-peloton vond donderdag plaats op de thuisbasis van de luchtverdediging in Vredepeel.

Het nieuwe Stinger-peloton is voornamelijk bestemd om snel inzetbare eenheden zoals het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele brigade goed te kunnen ondersteunen. Ook kunnen deze teams worden ingezet aan boord van schepen. Met de oprichting van dit peloton krijgt het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC), na jaren van bezuinigingen, weer een nieuwe eenheid onder zijn commando. 

Nederlandse militairen krijgen tijdens hun optreden steeds vaker te maken met verschillende soorten dreiging vanuit de lucht. Naast vijandelijke vliegtuigen en gevechtshelikopters zijn er tegenwoordig steeds vaker onbemande luchtvaartuigen actief die op korte afstand bedreigend kunnen zijn voor militairen op de grond. Om de militairen ook in dit spectrum te kunnen beschermen, gebruikt het DGLC onder andere de Stinger-raket. Deze raket is zowel van voertuigen als vanaf de schouder te lanceren. Het nieuwe peloton zal zich gaan richten op de lancering vanaf de schouder.

De nieuw opgerichte eenheid bestaat uit speciaal getrainde teams die snel en flexibel kunnen opereren. De luchtverdedigers van het Stinger-peloton moeten in staat zijn om met de best getrainde eenheden van de krijgsmacht op pad te gaan voor het leveren van de luchtverdediging zoals de luchtmobiele eenheden en mariniers. Voor het vullen van het peloton wordt personeel vanuit het DGLC ingezet, maar zijn ook nieuwe militairen aangesteld. Deze nieuwe militairen hebben een versneld sollicitatietraject doorlopen, wat onderdeel is van een beproeving voor het nieuwe personeelssysteem voor Defensie. Een deel van deze nieuwe militairen begint op 19 oktober aan de Algemene Militaire Opleiding, die voor het eerst op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel wordt gegeven. Het DGLC heeft een traject opgestart om kandidaten binnen één dag volledig te keuren en aan te stellen bij de eenheid. Daarna volgen de militairen hun opleidingen op de kazerne en vervolgens gaan ze ook op de basis in Vredepeel aan het werk.

Bescherming tegen actuele luchtbedreiging op korte afstand.
Presentatie Stinger-raketten.

Uit de krant