De Duitse oorlogsbegraafplaats aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn
De Duitse oorlogsbegraafplaats aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn Foto: Henk Lammen

Presentatie oorlogsboek voor Duitse en Nederlandse jeugd

Algemeen

Het jaar 2020 stond en staat nog steeds in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland en het einde van de oorlog. Om hier bij stil te staan, hebben zeven Duitse en acht Nederlandse gemeenten, samen met de Euregio RMN, de Stichting Vredeseducatie en de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn de afgelopen maanden samengewerkt in een speciaal project. Het resultaat is een speel- en leerboek, voor zowel de Duitse als Nederlandse jeugd tussen 10 en 14 jaar. 

In het boek staan puzzels, verhalen, raadsels, wetenswaardigheden over vrijheid en democratie en lokale verhalen van gemeenten in Noord-Limburg een aangrenzende Duitse gemeenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een Duitstalige en een Nederlandse uitgave. In beide boeken komt een hoofdstuk met een perspectiefwisseling. In het Duitse Mitmachbuch staat een stuk over de belevenis van bevrijding en wederopbouw vanuit Nederlands perspectief. In het Nederlandse doeboek eenzelfde stuk vanuit Duits perspectief.

Op donderdag 1 oktober reiken gouverneur Theo Bovens en de Duitse regeringspresident Birgitta Radermacher het eerste exemplaar uit aan een Duitse en Nederlandse leerling. Dit gebeurt tijdens een ontvangst op de oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, in het bijzijn van burgemeester Luc Winants van de gemeente Venray en afgevaardigden van de deelnemende gemeenten.

Het boek komt in een oplage van 25.000 exemplaren en wordt gratis verspreid op scholen en recreatieoorden in Noord-Limburg bij de gemeenten Bergen, Beesel, Horst aan de Maas, Gennep, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray en bij Duitse partners Stadt Goch, Gemeinde Weeze, Kranenburg, Uedem, Geldern, Bedburg-Hau en Kevelaar. Geïnteresseerde kinderen kunnen ook een boek ophalen bij het bezoekerscentrum op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Uit de krant