Logo peelenmaasvenray.nl
<p>&nbsp;&quot;De tijd dat de bibliotheek alleen wat kasten met boeken was, is echt voorbij&quot;, zegt directeur Fons Steggink. &nbsp;</p>

 "De tijd dat de bibliotheek alleen wat kasten met boeken was, is echt voorbij", zegt directeur Fons Steggink.  

(Archieffoto Peel en Maas)

Dialoog over inrichting nieuwe bibliotheek

BiblioNu wil een openbare dialoog over de inrichting van de nieuwe bibliotheek in Venray. Dinsdag 29 september is daar een bijeenkomst over. Het onderwerp van gesprek is Dit is mijn ideale bibliotheek:...

De visie van de openbare bibliotheek in Venray zou op de nieuwe locatie werkelijkheid kunnen worden. De huidige locatie is verouderd en gericht op voornamelijk één activiteit. Om de stap te zetten naar een maatschappelijk-educatieve bibliotheek zijn echter andere ruimtes nodig om alle activiteiten een plek te bieden. Meer studie- en werkplekken, een podiumfunctie, een stilteruimte en workshoplokalen of horecafunctie zouden ideeën zijn die aansluiten bij een bibliotheek van deze tijd. “Maar wij willen dit niet alleen invullen. We willen samen met leden en niet-leden, stakeholders en politiek kijken waar de behoeften ligt voor nu en de toekomst”, benadrukt directeur Fons Steggink. 

Hoewel de visie van de bibliotheek benadrukt dat de locatie secundair is aan het bibliotheekwerk in brede zin omdat deze overal zichtbaar zou moeten zijn, is een verhuizing wel de kans voor BiblioNu om een ruimte te creëren die aansluit bij de vele diensten die de bibliotheek aanbiedt.

Aanleiding voor de dialoog is de constatering dat de bibliotheek aan de Merseloseweg verouderd is. “De tijd dat de bibliotheek alleen wat kasten met boeken was, is echt voorbij”, zegt Steggink. Lezingen, workshops, programma’s rond laaggeletterdheid, digitale vaardigheden, kinderen en techniek, begrijpend lezen en noem maar op worden gehouden, soms in de bieb, soms elders. “We willen niet in het verleden blijven hangen. De gemeente Venray ontwikkelt zich verder en de bibliotheek wil daarin haar rol spelen. En dus vroegen we ons af hoe wij meer betekenis kunnen hebben voor de stad”, aldus de directeur. “We willen graag de vraag voorleggen om mee te denken aan een klankbordgroep, aan Venrayse visionairs, aan groepen als ouders met schoolgaande kinderen, jongeren, trouwe leden en niet-leden.”

Tijdens de presentatie wil Steggink twee dingen uitlichten. “Ten eerste willen we een publiek toegankelijk gebouw. Een unieke plek voor Venray waar iedereen zich welkom voelt of je nu lid of geen lid bent. De bibliotheek is een openbare plek waarin we alle mensen een plek willen geven om te ontspannen, te ontmoeten of zich te ontwikkelen. En ten tweede willen we een contentregisseur zijn: wij brengen partijen bij elkaar om inhoudelijke thema’s uit te wisselen.”

Tijdens de discussieavond (om 19.30 uur, in de bibliotheek  aan de Merseloseweg) is de vraag onder meer hoe andere instellingen en Venraynaren de inrichting mee vorm denken te geven. Want de bibliotheek wil ‘zichzelf opnieuw uitvinden’, maar wil dat wel doen in samenwerking met anderen. Meer informatie en aanmelden: www.biblionu.nl.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten