Hoogwater als gevolg van extreme regenval.
Hoogwater als gevolg van extreme regenval. Foto: Persfoto IVN

Lezing bomen en klimaatverandering

Algemeen

Met inachtneming van de coronamaatregelen houdt IVN Geijsteren-Venray op maandag 14 september een lezing over kansen en bedreigingen van klimaatverandering op bomen. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Henry Kuppen. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro. 

In verband met corona is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 30, daarom moet u aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl o.v.v. lezing klimaatverandering. 

De lezing kansen en bedreigingen van klimaatverandering op bomen wordt verzorgd door de boomspecialist Henry Kuppen. Kuppen is senior adviseur boomonderzoek en directeur van adviesbureau Terra Nostra, dat gericht op vraagstukken rondom bomen in de openbare ruimte. Hij spreekt nationaal en wereldwijd op congressen en seminars met passie over bomen en laat beeldend de gevolgen op bomen zien die iedereen kan waarnemen in zijn eigen omgeving. 

Vanwege klimaatverandering ontstaan steeds meer zomerstormen, hevige buien én droogte. Het wordt een uitdaging om water in de stedelijke omgeving te houden om de momenten van droogte op te kunnen vangen. Daarnaast zijn de laatste jaren veel nieuwe boomziekten en -aantastingen geïntroduceerd, zodat er bijna geen geschikte boomsoort meer over lijkt te blijven. De manier waarop we hiermee omgaan lijkt fundamenteel onvoldoende. Door de oorzaken en effecten inzichtelijk te krijgen, en daarmee aan de basis van de oplossing van toenemende kwaliteit van bomen te werken, zal in de loop van de jaren een gezonder bomenbestand ontstaan. De uitdaging van de toekomst is op welke wijze we inhoud geven aan de noodzaak tot het toepassen van soortendiversiteit en het nemen van klimaatadaptatieve maatregelen. 

Uit de krant