Ignacio Conor: "Boek om angsten de baas te worden."
Ignacio Conor: "Boek om angsten de baas te worden." Foto: Wiel Poels

'Het boek schreef zichzelf'

Algemeen

Ignacio Conor uit Venray geeft zijn eerste boek, een roman, de titel Bekrachtiging mee. Over de boektitel kan al een hele verhandeling worden geschreven. Interessanter is evenwel hoe hij tot dit boek kwam. Zijn uitspraak “Het boek schreef zichzelf, mijn naam staat er wel onder, maar ik heb er weinig mee te maken”, voedt de nieuwsgierigheid alleen maar meer. 

In Bekrachtiging lopen fictie en non-fictie door elkaar. Soms is Conor de hoofdpersoon, soms de ‘schrijver’. De rode draad in het boek zijn een man en een vrouw die eerdere relaties zagen stuklopen, elkaar vonden en (weer) de liefde ontdekken. De twee ondernemen een zoektocht naar het kind van de vrouw, afkomstig uit de relatie met de man van wie ze is gescheiden.

Het boek is een weerspiegeling van het levensdrama van een man, die zijn leven weer op de rails probeert te krijgen, nadat zijn relatie is stukgelopen. Tegelijkertijd probeert hij erachter te komen waarom hij al jarenlang wordt geteisterd door ongeluk, zoals de 48-jarige Conor het beschrijft.

Dat Conor zelf hier model voor staat, is duidelijk. Om er meer van te begrijpen is het nodig om eerst de levenswandel van de op Sint Maarten geboren Conor onder de loep te nemen. Hij is opgegroeid in een ‘lief gezin’, zoals hij het zelf noemt, met vier kinderen waarvan Ignacio de oudste is. Op zijn zestiende veroorzaakt hij zonder rijbewijs op het eiland een auto-ongeluk waarbij door een vreemde samenloop van omstandigheden een jongen wordt betrokken die gewond raakt. “Het was een raar ongeluk waar ik vaak aan terugdacht. Ook in mijn latere leven. Waarom overkwam mij dit? Het was een aanzet om me spiritueel te gaan verdiepen.”

Conor, tevens songwriter, dichter en rapper, vervolgde zijn studie, na het behalen van het havo-diploma, in Nederland. Hij behaalde in Rotterdam het certificaat docent Engels en vond een baan. “Maar mijn relatie liep stuk. Ik raakte echt alles kwijt, kwam zelfs in de schuldsanering. Ik zat aan de grond, maar bleef wel werken. Acht jaar terug kwam de ommekeer. Ik ontmoette wat vrouwen waarvan enkelen onafhankelijk van elkaar mij vertelden dat ik hun mentor was in een vorig leven. Zo maakte ik meer opmerkelijke dingen mee, die me bezighielden. Vier jaar geleden ontmoette ik mijn huidige vrouw Manja. Het klikte direct, ik verhuisde naar Venray en we hebben inmiddels twee kinderen met elkaar. Allebei hebben we nog een kind uit een vorige relatie. Ik voel me nu weer gelukkig. Ik moest blijkbaar alles verliezen om er er sterker uit te komen, als een feniks die uit de as herrijst.”

Zijn mystieke ervaringen, het gegeven dat hij jarenlang werd achtervolgd door ongeluk en nu het geluk weer heeft ontdekt, deden hem besluiten zijn ervaringen op papier te zetten. Conor: “Om zo verder te komen in mijn relatie, om te beschrijven dat mensen meer gemeen hebben met elkaar dan ze denken, om mijn angsten de baas te worden, om meer moed te verzamelen. We kunnen elkaar helpen met elkaars problemen. ik wil antwoorden geven op levensvragen in de breedste zin des woords.” In het boek komt hij verschillende mensen van verschillende culturen tegen die net als hij op zoek zijn naar geluk. “Iedereen kan wel iets oppikken uit het boek, dat ik zonder mijn vrouw Magna nooit had kunnen schrijven.”

Bekrachtiging bestaat uit 276 pagina’s, uitgever is Boekscout, kost 22,50 euro en is verkrijgbaar via boekscout.nl of iconor@live.nl.

Uit de krant