Ook vanuit de toren van de Grote Kerk is zaterdag tussen 14.00 en 14.30 uur  Tong Tong en Carillon te beluisteren.
Ook vanuit de toren van de Grote Kerk is zaterdag tussen 14.00 en 14.30 uur Tong Tong en Carillon te beluisteren. Foto: archief Peel en Maas

Tong Tong herdenkt met carillon einde WOII

Algemeen

Op zaterdag 15 augustus, de dag waarop 75 jaar geleden Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, zal vanuit verschillende torens in Nederland Tong Tong en Carillon te beluisteren zijn.

In nieuwe composities met duidelijke gamelan-invloeden wil Stichting Tong Tong via het carillon mensen bij elkaar roepen om stil te staan bij bevrijden en herdenken. In Venray verzorgt carillonneur Rosemarie Seuntiëns die dag een speciaal concert op de beiaard van de St. Petrus’ Bandenkerk, van 14.00-14.30 uur. De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde ‘Sukadan Duka’, vrij vertaald vreugde en pijn, en ‘Karimalan’, een samenvoeging van carillon en gamelan en Indonesisch voor geluk, succes. Renadi Santoso schreef het stuk ‘FreedomBells’.

De uitvoering bestaat naast deze drie uit andere liederen. Tong Tong en Carillon is mede tot stand gekomen met steun van gemeente Den Haag (Culturele Projecten) en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Stichting Tong Tong is de oudste Indische culturele organisatie van Nederland en heeft als doel de Indische cultuur te stimuleren en de kennis over Indische mensen en hun cultuurgeschiedenis te bevorderen. Deze doelstellingen zijn het meest zichtbaar op het Tong Tong Festival, het culturele programma van de jaarlijkse Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag.

Uit de krant