Ties Dinghs (l.) en Jan Strijbos bij het nieuwe insectenhotel aan de Diepeling. Foto Rob Havenith.
Ties Dinghs (l.) en Jan Strijbos bij het nieuwe insectenhotel aan de Diepeling. Foto Rob Havenith. Foto: eigen foto

IKL plaatste insectenhotel aan Diepeling

Algemeen

Stichting IKL (Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen) greep de nationale bijentelling op 18 en 19 april aan om burgers op te roepen in actie te komen en te helpen met het creëren van een insectenvriendelijke omgeving. Er werden duizend gratis zakjes met bloemenzaad uitgedeeld en in samenwerking met de provincie Limburg werd een winactie voor een gratis mega-insectenhotel georganiseerd. Limburgse burgers, vrijwilligers- en dorpsgroepen konden een plek opperen die zij geschikt vonden voor de plaatsing van het manshoog insectenhotel.

De voorwaarde voor het winnen van het mega-insectenhotel was dat het insectenhotel in een geschikte natuurlijke omgeving terecht zou komen. In de buurt van het insectenhotel moesten water en voedselbronnen aanwezig zijn. Bijen moeten schoon water kunnen drinken en al in maart stuifmeel en nectar kunnen vinden binnen een straal van driehonderd meter. Zover kan een wilde bij namelijk vliegen. Verder was een vereiste dat het een zichtlocatie moest zijn, waar mensen zouden kunnen genieten van de wilde bijen die het hotel bezoeken. De Diepeling voldeed aan al deze voorwaarden, maar er kon er maar één winnen.

Er werden ruim 350 locaties aangemeld, waaruit een selectie van 23 gemaakt werd. Ook de Diepeling – aangemeld door heemkundevoorzitter Jan Strijbos uit Castenray – zat bij de laatste 23. Het mega-insectenhotel werd uiteindelijk in Beegden geplaatst, maar de overgebleven 22 locaties kregen tegen een gereduceerde prijs een kleiner insectenhotel aangeboden. Jan Strijbos maakte namens Stichting Heemkundig Genootschap Castenray gebruik van dit aanbod.

Op donderdag 30 juli plaatste projectmedewerker Rob Havenith van het IKL bij aanwezigheid van Ties Dinghs (coördinator wandelroutes Castenray) en Jan Strijbos aan de Diepeling het insectenhotel. Volgens Jan Strijbos een perfecte locatie. “Het insectenhotel is goed te zien door passanten die over de weg Diepeling fietsen of wandelen. Verder staat het langs een wandelpad dat leidt langs een strook die met een bloemenmengsel is ingezaaid. Daar is voor de insecten volop voedsel te vinden en schoon water is vlakbij in de grote waterplas van de Diepeling. Er moet nu alleen nog een informatiebord bij. Het insectenhotel aan de Diepeling in Castenray draagt bij aan de biodiversiteit, want het gaat niet echt goed met onze insecten. 

Vooral de wilde bijen hebben het moeilijk. De helft van de 358 soorten wilde bijen die in Nederland voorkomen, zijn met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging voor deze soorten is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid en aan dat laatste draagt het insectenhotel aan de Diepeling een steentje bij. In Castenray wordt sowieso al veel gedaan voor de insecten. Her en der zijn stroken met een bloemenmengsel ingezaaid en op de hoek Horsterweg/Castenrayseweg is een bijenoase gecreëerd. Er tegenover staat een door beeldend kunstenaar Twan van Rens gemaakt kunstwerkje in de vorm van een bijenkorf. Deze is dusdanig opgebouwd dat wilde bijen er een nestplaats kunnen vinden.

Momenteel zijn er nog veel te weinig plekken waar de wilde bij zich echt thuis voelt om een nest te bouwen. Dat nest is nodig voor de voortplanting. De bedreiging van de wilde bijen heeft ook grote gevolgen voor de mens. Ongeveer 80 procent van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn afhankelijk van bijen. Ze zijn daarom onmisbaar. Stichting IKL zet zich niet alleen in voor het in standhouden van het Limburgse cultuurlandschap, maar beijvert zich nu ook met hart en ziel om de leefomgeving van de wilde bij te verbeteren. “En daar willen we uiteraard allemaal graag aan meewerken”, zegt Jan Strijbos.

Uit de krant